12
aug
Beweegsessie TAI CHI voor mantelzorgers samen met hun naaste met (beginnende) dementie.
Op maandag 12 augustus as. organiseren wij samen met onze collega's van Ecsplore een beweegsessie die in het teken staat van Tai Chi. Tai Chi is een term voor de Chinese filosofie van Yin en Yang. Ze zijn onafscheidelijk en complementair, ze vullen elkaar aan en symboliseren een natuurlijk evenwicht. Taijiquan is de Chinese bewegingsleer die is gebaseerd op deze Yin-Yang filosofie. Het is een bewegingsmethode, waarin vloeiende ronde bewegingen samengaan met de ontwikkeling van ademenergie. Tai Chi is ontstaan als een vorm van zelfverdediging, maar is ontwikkeld tot een totale oefening voor de gezondheid. De Tai Chi-vorm is een innerlijk gerichte oefenmethode met de bedoeling om te ontspannen door beweging en het lichaam en de geest met elkaar in balans te brengen. Daarbij zijn belangrijk de lichamelijke ontspanning, concentratie en eenheid, het waarnemen van Yin en Yang in je lichaam en in de vloeiende vormbewegingen. Zo werk je aan balans, houding, souplesse en lenigheid. Tai Chi is mindfull bewegen met de aandacht gericht naar jezelf. Wij nodigen u uit samen met uw naaste met dementie om deze beweegmiddag te gaan ervaren! Dus meld u samen aan! Wanneer: 12 augustus 2024 Waar: Wijksteunpunt De Linde , Hyacintenlaan 33,  6136 BH Geleen. Tijd:  14.00 - 15.30 uur Voor vragen of info neem contact op met Marjon Hermans,  06-57556383 of mail marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl Hopelijk bent u erbij! Met vriendelijke groet,Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek046 - 457 57 00www.steunpuntmantelzorg-wm.nl bijlage toevoegen
aanmelden
12
aug
Bewegen, ontmoeten en cultuur voor mensen met beginnende dementieā€
Stichting Ecsplore en Knooppunt Informele Zorg (onderdeel van de MIK & PIW Groep) slaan de handen ineen. Vanaf deze zomer organiseren zij 10 maandagen die in het teken staan om mensen met beginnende dementie en mantelzorgers samen te brengen in de gemeente Sittard-Geleen. De aftrap is op maandag 15 juli geweest met stoelyoga in de Mijnlampzaal van Wijksteunpunt De Linde. Tijdens het programma is er ook een samenwerking met Festival de Nederlandse Dansdagen, waarbij de organisaties mensen met beginnende dementie samenbrengen middels een participatievoorstelling waar samen wordt gedanst. Ook Beppie Kraft brengt in aanloop naar de 11e van de 11e de deelnemers in beweging tijdens een muzikaal intermezzo. Tenslotte is musicalster Suzan Seegers gecontracteerd om extra glans aan dit prachtige programma te geven. De maandagen vinden afwisselend plaats in De Hanenhof en Wijksteunpunt de Linde in Geleen alsmede het Toon Hermans Theater in Sittard.    Data:  12 augustus,  26 augustus,  9 september,  7 oktober,   21 oktober,             4 november,  18 november, 2 december en 16 december Tijd:  14.00- 16.00 uur Aanmelden kan via de volgende link:  https://www.ecsplore.nl/kwetsbare-groepen/beginnende-dementie/activiteiten/bewegen-ontmoeten-en-cultuur-voor-mensen-met-beginnende-dementie.      
aanmelden

Beweegmiddagen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

Op dinsdag 16 mei, donderdag 1 juni en donderdag 8 juni brengen we mensen met dementie én hun mantelzorgers in beweging. Op locatie in Sittard begeleiden medewerkers van Ecsplore op laagdrempelige en plezierige wijze beweegspellen. Mantelzorgers kunnen dan ook ervaringen delen met elkaar. Daarnaast zijn professionals aanwezig voor deskundige informatie en tips. 

Na een gezamenlijke ontvangst met koffie en thee begeleiden medewerkers van Ecsplore de mensen met dementie op laagdrempelige en plezierige wijze tijdens beweegspellen. Ondertussen hebben mantelzorgers de mogelijkheid om ervaringen te delen met andere mantelzorgers en kunnen zij voor deskundige informatie en tips terecht bij de mantelzorgconsulent. De middag wordt weer gezamenlijk afgesloten.

Tijdens de eerste middag, dinsdag 16 mei, is een casemanager dementie aanwezig om informatie te verstrekken. Donderdag 1 juni is een ergotherapeut met specialisatie dementie aanwezig. In de derde sessie, donderdag 8 juni, gaat de hele groep samen bewegen, zodat de oefeningen en spellen ook in de thuissituatie kunnen worden uitgeprobeerd.

Aanmelden
De beweegmiddagen zijn van 14.00 tot 15.30 uur in Oos Zittesj Hoes, Odasingel 659 in Sittard. Deelname is gratis. Meld u aan via Marjon Hermans-Schmeetz, mantelzorgconsulent, T 046-4575700. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt, dus vol is vol. De beweegmiddagen worden georganiseerd door Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, Knooppunt Informele Zorg en Ecsplore.