09
mei
Wandeling met koffie en vlaai
Voor iedereen toegankelijk: Wandeling met koffie en vlaai Graag willen we meer mensen kennis laten maken met De Brug. We nodigen u dan ook uit om deel te nemen aan onze jaarlijkse wandeling. Deze mooie wandeling (6,5 km) rondom Sweikhuizen zal ong. 1,5 uur duren en na afloop trakteren wij u op koffie of thee en een lekker stuk vlaai. Denk aan: stevige (wandel)schoenen en een flesje water voor onderweg. Wanneer:        9 mei 2018 van 13.15 -16.00 uur Waar:              Glana/Zuyderland: evenementenruimte Aanmelden*:    info@thcdebrug.nl of 046 - 458 10 66 ma t/m vrij van 9.00-13.00 uur*I.v.m. de organisatie is het nodig dat u zich aanmeldt.
aanmelden
17
mei
Mantelzorgers ontmoeten elkaar
Maandelijks geven wij mantelzorgers de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, te spreken en van elkaar te leren. Een diversteit aan thema's komen aan de orde. Medewerkers van Zorg Verandert begeleiden de gesprekken. Ook is er altijd een medewerker van Steunpunt Mantelzorg-wm aanwezig. Iedereen is welkom. Mocht u nog vragen hebben over de inulling van deze middag dan neem gerust contact op met Astrid Vermeulen van Steunpunt Mantelzorg Beek 046-4575700 of avermeulen@piw.nl 
aanmelden

goed om te weten


Nieuwe rijgeschiktheidstest houdt beter rekening met alzheimer

lees meer

Het aantal potentiƫle mantelzorgers daalt komende jaren sterk

Nu staan er nog 15 potentiële mantelzorgers voor elke 85-plusser klaar, maar in 2040 loopt dit terug naar 6. Vooral in sterk vergrijzende regio’s zoals Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen wordt de verhouding ongunstiger. Dat blijkt uit de eerste analyse van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) en het SCP over de toekomst van de mantelzorg.

lees meer

Are you okay: de app om ouderen in de gaten te houden

De groep ouderen die langer thuis woont wordt steeds groter.

lees meer

Mantelzorgers maken minder gebruik van respijt dan ze zouden willen

Bijna 9 van de 10 mantelzorgers (89%) maakten in het afgelopen jaar geen gebruik van respijtzorg. 21% van deze ondervraagden had er echter wel gebruik van willen maken. Dit blijkt uit het landelijke onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl. Vandaag spreekt de Tweede Kamer over respijt voor mantelzorgers. Mezzo pleit voor lokale respijtcoördinatoren, zodat mantelzorgers uit de risicozone van overbelasting blijven. 

lees meer

Mantelzorg speelt rol in stemkeuze bij gemeenteraadsverkiezingen

Het overgrote deel (90%) van de mantelzorgers is van plan te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Dat blijkt uit een meting van het Nationaal Mantelzorgpanel dat in teken van de gemeenteraadsverkiezingen stond. 

lees meer

Knooppunt Informele Zorg Sittard-Geleen

Op donderdag 15 maart 2018 is in Sittard-Geleen het Knooppunt Informele Zorg.(KIZ)   “informeel” van start gegaan. Om de ondersteuning van mantelzorgers, zorgvrijwilligers en zelfhulp (de informele zorg) te versterken, worden de krachten van alle netwerkpartners op dit gebied gebundeld in een Knooppunt Informele Zorg. 

lees meer

Overheid wil eerst eigen netwerk, burgers zien dat toch anders

De overheid wil dat we zoveel mogelijk ons eigen netwerk inschakelen als we hulp nodig hebben. Daar denken mensen genuanceerder over, ontdekte het Sociaal en Cultureel Planbureau: de meerderheid vindt dat informele hulp vooral aanvullend moet zijn op overheidsvoorzieningen.

lees meer

Ook burn-out door mantelzorg en vrijwilligerswerk

Ook drukke vrijwilligers, oppasoma's en -opa's en mantelzorgers kunnen kampen met stress en zelfs zo belast zijn dat hun functioneren in gevaar komt. Dat blijkt uit een (niet-representatieve) online peiling van ANBO onder bijna 4000 oudere Nederlanders (leden en niet-leden van ANBO). Ongeveer één op de tien ondervraagden met verplichtingen - betaald werk, vrijwilligerswerk, oppaswerkzaamheden, mantelzorg etc. - zegt zoveel stress te ervaren dat het functioneren in gevaar komt. Trouw schrijft vandaag uitgebreid over dit onderwerp.

lees meer

'Mantelzorger realiseert zich vaak te laat wat financiƫle gevolgen zijn'

Nederland telt vier miljoen mantelzorgers: mensen die de zorg hebben voor een chronisch ziek, hulpbehoevend of gehandicapt persoon in hun sociale omgeving. Maar hoe combineer je die vaak tijdrovende zorgtaken met je baan en hoe zit het met de reiskosten, benodigde hulpmiddelen en de eigen bijdrage?        

lees meer

Zuid-Limburgs eerste natuurbegraafplaats in Eygelshoven

Eygelshoven heeft een natuurbegraafplaats in een voormalige bruinkoolgroeve. De voormalige Hermangroeve is inmiddels teruggegeven aan de natuur, maar wordt in de toekomst dus opnieuw gebruikt om te graven.

lees meer

Parkinson TV

ParkinsonTV is een maandelijks online uitgezonden live programma over de ziekte van Parkinson.

lees meer

Mantelzorgers maken weinig gebruik van vergoedingen zorgverzekeraars

Onbekendheid, beperkende voorwaarden en heen en weer gestuurd worden tussen zorgverzekeraar en gemeenten zorgen ervoor dat mantelzorgers weinig gebruik maken van vergoedingen die zorgverzekeraars hen bieden. Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Mantelzorgpanel van Mezzo in november 2017.

lees meer

Bereidheid van mantelzorgers kent grenzen

De behoefte aan mantelzorg zal de komende jaren fors toenemen, maar de bereidheid om te zorgen groeit daarin niet mee. Van de Nederlanders die op dit moment (nog) niet zorgen, ervaart 70% restricties om te gaan zorgen voor een ander. Daarnaast is het aandeel dat vindt dat je hulp zoveel mogelijk van je netwerk moet krijgen, fors gedaald. 

lees meer

video jonge Mantelzorger

Het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek maakte, in samenwerking met twee jonge mantelzorgers uit Sittard-Geleen en Beek, een korte film over wat het betekent om als jongere te zorgen voor iemand anders.
In deze film komt naar voren waar een jonge mantelzorger tegen aan loopt en wat bijvoorbeeld een school of het Steunpunt Mantelzorg WM kunnen betekenen. Deze film is mede tot stand gekomen door de samenwerking met de gemeente Sittard-Geleen en Beek.

lees meer