28
feb
Cursus "Houd uw brein fit"
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag  28 februari,  7 maart, 14 maart,  21 maart, 28 maart, 4 april, 11 april, 18 april,  25 april,  2 mei a.s.   Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  20 februari a.s. vol=vol.   Bij voldoende deelnemers gaat de cursus door en ontvangt u uiterlijk in week 8 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83/ Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl of met Marla Geurts  06-17 99 17 78  
aanmelden
03
apr
BordjeVol Compact Geleen. Zorg je voor een ander zorg dan ook voor jezelf
Mantelzorgers hebben vaak veel op hun bordje. Soms ligt overbelasting op de loer. BordjeVol Mantelzorg geeft breed inzicht in de zorg gerelateerde taken én alle andere dingen die deel uitmaken van iemands leven. Het is een methode die gemaakt is door WeHelpen en die jou als mantelzorger helpt om keuzes te maken en bijvoorbeeld hulp van anderen in te schakelen. We gaan er gezamenlijk mee aan de slag, waarbij je spelenderwijs inzicht krijgt in je energievreters en energiegevers, welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen. Zijn er nog  vragen, bel of mail dan met Betsie Horrichs 06-36 56 86 56 of betsie.horrichs@piw.nl of Gitte Sieben 046 - 457 57 00/ gitte.sieben@piw.nl. Aanmelden is verplicht en kan t/m 30 maart a.s. Vol=Vol.   Ontvangst vanaf: 09.45 uur.
aanmelden

Een treinreis door het Heuvelland voor mensen met dementie en hun naaste of begeleider vanuit Alzheimer Nederland

In verband met Wereld Alzheimer dag organiseert afdeling ZZW-Limburg van Alzheimer Nederland op 24 september a.s. een speciale rit met de stoomtrein.

Graag attenderen wij u op onderstaand bericht van de afdeling ZZW-Limburg Alzheimer Nederland:

 

Een reis om nooit te vergeten, met vele (ver)gezichten                            

 

Samenvatting

  1. Een treinreis door het Heuvelland voor mensen met dementie en hun naaste of begeleider, vrijwilligers en professionals. Ontvangst met koffie en vlaai en afsluiting met een lunch.
  2. Waar en wanneer: start op station Simpelveld (opstappen en afstappen), vrijdag 24 september, vanaf 11.00 uur. De trein vertrekt om 11.30 uur.
  3. Kosten: geen. U zorgt zelf voor uw eigen vervoer naar en van station Simpelveld.

Het programma

De afdeling Zuid-ZuidWest-Limburg van Alzheimer Nederland wil graag samen met u op stap. Met de Zuid-Limburgse Stoom Maatschappij, het ‘miljoenenlijntje’ maken we samen een tochtje door het Limburgse Heuvelland.

De geheel verzorgde treinreis start op het station Simpelveld (Stationstraat 20, 6369VJ). Direct naast het station is voldoende parkeergelegenheid (ZLSM). Op het station wordt u ontvangen met koffie en vlaai. De gehele trein (alle 6 wagons) is voor ons gezelschap (gasten Alzheimer Nederland) beschikbaar. De treinreis wordt feestelijk omlijst met muziek en er zullen onderweg verschillende stops gemaakt worden (stations Eys-Wittem, Wylre-Gulpen en het keerpunt Schin op Geul). Ook zullen er onderweg (op uw verzoek) portretfoto’s gemaakt kunnen worden.

De treinreis zelf duurt in totaal 1 uur en 20 minuten (heen en terug) en wordt op het station Simpelveld afgesloten met een lunch. Reken met ontvangst en lunch op een totale tijd van 2 uur en 30 minuten. We starten de ontvangst op het station om 11.00 uur en de trein vertrekt om 11.30 uur. Op het station zijn toiletten aanwezig, inclusief een invalidentraject. Er is hulp bij het in- en uitstappen en er zijn professionals aanwezig, die gewend zijn te werken met mensen met dementie.

We sluiten onze gezamenlijke reis na de lunch af om 14.00 uur.

Voor wie?

We nodigen mensen uit met dementie, die graag met ons en hun naaste of begeleider deze reis willen maken. Daarnaast zijn ook vrijwilligers, die begeleiding en ondersteuning bieden voor mensen met dementie van harte uitgenodigd. In de trein is (beperkt) plek voor mensen in een rolstoel.

Hoe kan ik me opgeven voor deze reis?

U kunt via deze link (https://forms.gle/T77ZSShVvDqMi2ws6) aangeven, dat u graag mee wil op vrijdag 24 september. Wij zullen uw inschrijving bevestigen. Op deze pagina kunt u uw contactgegevens invullen, wie er meekomt en of er speciale (dieet)wensen of behoeften (rolstoel) zijn.

Bij vragen, of voor nadere informatie kunt u bellen met:

Evelien Heijna (voorzitter van de afdeling ZZW-Limburg), telefoonnummer 06 430 28 643

Of Henk Derks (bestuurslid ZZW-Limburg), telefoonnummer 06 274 51 461