07
okt
VOL!!! Themabijeenkomst Palliatieve Zorg
Palliatieve zorg, is zorg die gegeven wordt aan cliënten wanneer er geen genezing van een ziekte meer mogelijk is. Dan kun je denken aan kanker, wanneer die uitbehandeld is. Maar ook dementie, COPD of hartfalen zijn ziekten waar mensen niet van kunnen genezen. Met deze ziekten kun je nog wel weken, maanden of zelfs jaren leven. Omdat iemand niet meer kan genezen en nog wel een (lange) tijd met deze ziekte leeft, is het primaire doel van palliatieve zorg om de kwaliteit van leven van de cliënt te behouden en waar mogelijk te verbeteren. In de palliatieve zorg is aandacht voor lichamelijke, sociale, psychische én zingevende dimensies. Daarnaast is het ondersteunen van naasten ook een belangrijk onderdeel van palliatieve zorg. Het Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek verzorgt deze middag inhoudelijk, waarbij thema's aan bod komen zoals Centrum voor Levensvragen, hospicezorg, ondersteuning door vrijwililgers en andere mogelijkheden. Aansluitend aan deze bijeenkomst is er tot 16.00 uur de gelegenheid tot het stellen van vragen.   Aanmelden is verplicht en kan t/m  29 september a.s. Vol = Vol.  Tevens is de bijeenkomst onder voorbehoud van de actuele situatie omtrent Corona.   
aanmelden
14
okt
VOL !! Workshop Blijf in Balans; hoe combineer ik werk, privé en (mantel)zorg? (drie bijeenkomsten)
Deze bijeenkomst is volgeboekt. Inschrijven is wel nog mogelijk, maar je komt op een wachtlijst. Bij voldoende aanmeldingen gaan we een nieuwe training inplannen. Zodra datum, tijdstip en locatie bekend zijn ontvang je bericht. Mantelzorgers zorgen langdurig en intensief voor hun hulpbehoevende partner, ouder, kind, vriend of buur. Veel mantelzorgers zien deze hulp als vanzelfsprekend. Het zorgen voor een ander wordt vaak met liefde gedaan. Dat neemt niet weg dat de zorg soms zwaar is en dat er soms moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. De zorg voor een naaste wordt vaak gecombineerd met werk of andere bezigheden buitenshuis. In de praktijk zien we vaak dat de zorg, vaak ongemerkt, zwaarder wordt naarmate de tijd verstrijkt. Om de zorg ook op lange termijn goed vol te kunnen houden kan een workshop Blijf in Balans zinvol zijn. Tijdens deze workshop proberen we tips en handvaten te geven om goed in balans te blijven en hiermee te voorkómen dat de mantelzorger overbelast raakt. Het gaat uiteindelijk om een goede balans tussen draagkracht en draaglast. Deze gratis workshop/cursus wordt gegeven op: Donderdag  14 en 28 oktober en 11 november, het is één programma bestaande uit 3 bijeenkomsten en alle 3 de bijeenkomsten zijn van 19.00 - 21.00 uur op onderstaande locatie. We houden ons aan de RIVM richtlijnen, daarom is de groep klein en is aanmelden verplicht. Aanmelden is verplicht en kan t/m 05 oktober a.s. vol=vol  LET OP: Deze workshop is volgeboekt! Je komt op een wachtlijst. Bij voldoende deelnemers gaat de workshop door en ontvangt u uiterlijk in week 40 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht Zijn en nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Betsie Horrichs 06 - 36 56 86 56/ betsie.horrichs@piw.nl  of Renata Jednoróg 06-40 91 92 55/ renata.jednorog@piw.nl.
aanmelden

Een treinreis door het Heuvelland voor mensen met dementie en hun naaste of begeleider vanuit Alzheimer Nederland

In verband met Wereld Alzheimer dag organiseert afdeling ZZW-Limburg van Alzheimer Nederland op 24 september a.s. een speciale rit met de stoomtrein.

Graag attenderen wij u op onderstaand bericht van de afdeling ZZW-Limburg Alzheimer Nederland:

 

Een reis om nooit te vergeten, met vele (ver)gezichten                            

 

Samenvatting

  1. Een treinreis door het Heuvelland voor mensen met dementie en hun naaste of begeleider, vrijwilligers en professionals. Ontvangst met koffie en vlaai en afsluiting met een lunch.
  2. Waar en wanneer: start op station Simpelveld (opstappen en afstappen), vrijdag 24 september, vanaf 11.00 uur. De trein vertrekt om 11.30 uur.
  3. Kosten: geen. U zorgt zelf voor uw eigen vervoer naar en van station Simpelveld.

Het programma

De afdeling Zuid-ZuidWest-Limburg van Alzheimer Nederland wil graag samen met u op stap. Met de Zuid-Limburgse Stoom Maatschappij, het ‘miljoenenlijntje’ maken we samen een tochtje door het Limburgse Heuvelland.

De geheel verzorgde treinreis start op het station Simpelveld (Stationstraat 20, 6369VJ). Direct naast het station is voldoende parkeergelegenheid (ZLSM). Op het station wordt u ontvangen met koffie en vlaai. De gehele trein (alle 6 wagons) is voor ons gezelschap (gasten Alzheimer Nederland) beschikbaar. De treinreis wordt feestelijk omlijst met muziek en er zullen onderweg verschillende stops gemaakt worden (stations Eys-Wittem, Wylre-Gulpen en het keerpunt Schin op Geul). Ook zullen er onderweg (op uw verzoek) portretfoto’s gemaakt kunnen worden.

De treinreis zelf duurt in totaal 1 uur en 20 minuten (heen en terug) en wordt op het station Simpelveld afgesloten met een lunch. Reken met ontvangst en lunch op een totale tijd van 2 uur en 30 minuten. We starten de ontvangst op het station om 11.00 uur en de trein vertrekt om 11.30 uur. Op het station zijn toiletten aanwezig, inclusief een invalidentraject. Er is hulp bij het in- en uitstappen en er zijn professionals aanwezig, die gewend zijn te werken met mensen met dementie.

We sluiten onze gezamenlijke reis na de lunch af om 14.00 uur.

Voor wie?

We nodigen mensen uit met dementie, die graag met ons en hun naaste of begeleider deze reis willen maken. Daarnaast zijn ook vrijwilligers, die begeleiding en ondersteuning bieden voor mensen met dementie van harte uitgenodigd. In de trein is (beperkt) plek voor mensen in een rolstoel.

Hoe kan ik me opgeven voor deze reis?

U kunt via deze link (https://forms.gle/T77ZSShVvDqMi2ws6) aangeven, dat u graag mee wil op vrijdag 24 september. Wij zullen uw inschrijving bevestigen. Op deze pagina kunt u uw contactgegevens invullen, wie er meekomt en of er speciale (dieet)wensen of behoeften (rolstoel) zijn.

Bij vragen, of voor nadere informatie kunt u bellen met:

Evelien Heijna (voorzitter van de afdeling ZZW-Limburg), telefoonnummer 06 430 28 643

Of Henk Derks (bestuurslid ZZW-Limburg), telefoonnummer 06 274 51 461