15
dec
Mantelzorgers ontmoeten elkaar: Samen het jaar afsluiten
Als mantelzorger sta je het hele jaar klaar voor je zieke naaste. Als blijk van waardering willen samen met jullie het jaar afsluiten, onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers. Nog één keer dit jaar een moment van ontmoeting met andere mantelzorgers. Je bent van harte welkom! Aanmelden is verplicht en kan t/m 11 december a.s Vol = Vol, dus ben er op tijd bij. Zijn er nog vragen neem dan contact op met: Betsie Horrichs, 06 - 36 56 86 56 / betsie.horrichs@piw.nl of Marjon Schmeetz, 06 - 57 55 63 83 / marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl  Ontvangst vanaf 10.15 uur.
aanmelden
17
jan
BordjeVol! Compact. Zorg je voor een ander, zorg dan ook voor jezelf. Born
Mantelzorgers hebben vaak veel op hun bordje. Soms ligt overbelasting op de loer. BordjeVol Mantelzorg geeft breed inzicht in de zorg gerelateerde taken én alle andere dingen die deel uitmaken van iemands leven. Het is een methode die gemaakt is door WeHelpen en die jou als mantelzorger helpt om keuzes te maken en bijvoorbeeld hulp van anderen in te schakelen. We gaan er gezamenlijk mee aan de slag, waarbij je spelenderwijs inzicht krijgt in je energievreters en energiegevers, welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen. Zijn er nog  vragen, bel of mail met Betsie Horrichs, telefoon 06 - 36 56 86 56 / betsie.horrichs@piw.nl of Mathilde Reijnders, telefoon 06 - 36 53 47 64/ mathilde.reijnders@piw.nl . Wil je deelnemen? Aanmelden is verplicht en kan t/m 15 januari 2023 a.s.  Vol = Vol. Ontvangst vanaf 9.45 uur.
aanmelden

Het aantal potentiële mantelzorgers daalt komende jaren sterk

Nu staan er nog 15 potentiële mantelzorgers voor elke 85-plusser klaar, maar in 2040 loopt dit terug naar 6. Vooral in sterk vergrijzende regio’s zoals Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen wordt de verhouding ongunstiger. Dat blijkt uit de eerste analyse van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) en het SCP over de toekomst van de mantelzorg.

Directeur van Mezzo Liesbeth Hoogendijk zegt hierover vandaag in het AD: ‘De werkelijke aantallen liggen nog veel lager. We horen zelden uit onze achterban dat een 85-jarige drie of vier mantelzorgers om zich heen heeft. Het zijn er vaker een of geen. Laat staan 15! Het tekort aan mantelzorgers speelt nu al.’

De overheid moet nu aan de slag. Nu zijn er 4,4 miljoen Nederlanders die twee uur in per week of langer voor een ander zorgen. Voor 800.000 van hen is dit intensieve en langdurige zorg.

Maatregelen
Mezzo vindt dat er maatregelen genomen moeten worden om het tekort te verminderen. Denk daarbij aan landelijke regelingen vergelijkbaar met ouderschapsverlof, waarbij mensen die mantelzorg verlenen tijdelijk minder werken met terugkeergarantie.

Gemeenten
Gemeenten zijn daarbij aanzet om mantelzorgers zo goed mogelijk te ondersteunen. Door het leveren van maatwerk, denk daarbij aan huishoudelijke hulp en het beter op elkaar af te stemmen van vraag en aanbod van respijtzorg.

Meer informatie

Bron: Mezzo