15
dec
Mantelzorgers ontmoeten elkaar: Samen het jaar afsluiten
Als mantelzorger sta je het hele jaar klaar voor je zieke naaste. Als blijk van waardering willen samen met jullie het jaar afsluiten, onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers. Nog één keer dit jaar een moment van ontmoeting met andere mantelzorgers. Je bent van harte welkom! Aanmelden is verplicht en kan t/m 11 december a.s Vol = Vol, dus ben er op tijd bij. Zijn er nog vragen neem dan contact op met: Betsie Horrichs, 06 - 36 56 86 56 / betsie.horrichs@piw.nl of Marjon Schmeetz, 06 - 57 55 63 83 / marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl  Ontvangst vanaf 10.15 uur.
aanmelden
17
jan
BordjeVol! Compact. Zorg je voor een ander, zorg dan ook voor jezelf. Born
Mantelzorgers hebben vaak veel op hun bordje. Soms ligt overbelasting op de loer. BordjeVol Mantelzorg geeft breed inzicht in de zorg gerelateerde taken én alle andere dingen die deel uitmaken van iemands leven. Het is een methode die gemaakt is door WeHelpen en die jou als mantelzorger helpt om keuzes te maken en bijvoorbeeld hulp van anderen in te schakelen. We gaan er gezamenlijk mee aan de slag, waarbij je spelenderwijs inzicht krijgt in je energievreters en energiegevers, welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen. Zijn er nog  vragen, bel of mail met Betsie Horrichs, telefoon 06 - 36 56 86 56 / betsie.horrichs@piw.nl of Mathilde Reijnders, telefoon 06 - 36 53 47 64/ mathilde.reijnders@piw.nl . Wil je deelnemen? Aanmelden is verplicht en kan t/m 15 januari 2023 a.s.  Vol = Vol. Ontvangst vanaf 9.45 uur.
aanmelden

Mantelzorgwoning plaatsen

Nieuws over het plaatsen van een Mantelzorgwoning.

Mantelzorgwoning plaatsen zonder vergunning

Het wordt gemakkelijker om een mantelzorgwoning te plaatsen. Dit maakten minister Stef Blok (Wonen) en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS woensdag 4 juni bekend.

Na 1 oktober hoeft u geen vergunning meer aan te vragen voor de bouw of aanbouw van een mantelzorgwoning op het eigen erf. De bouw van mantelzorgwoningen wordt vergelijkbaar met een garage of een tuinhuis, waarvoor ook geen vergunning nodig is.
Als er geen sprake is van mantelzorg en tegenstrijdigheid is met het bestemmingsplan moet alsnog een vergunning aangevraagd worden. Deze procedure is verkort naar acht weken.

Versoepelen
Deze regeling is landelijk maar gemeenten kunnen het zelf verder versoepelen. Ook op dit moment kunnen gemeenten al meer ruimte creëren voor mantelzorgwoningen in hun bestemmingsplan.
Mezzo is erg blij met deze regeling en moedigt verdere versoepeling aan. Met het leveren van maatwerk kan makkelijker en plezieriger voor elkaar worden gezorgd. Zo zou het goed zijn als ook vergunningsvrij gebouwd kan worden om op toekomstige mantelzorg in te kunnen spelen en minder strikt wordt vastgehouden aan het bestemmingsplan.

Advieskaart mantelzorg en wonen

Zie voor meer informatie en adviezen hoe soepel om te gaan met mantelzorgwoningen de nieuwe advieskaart Mantelzorg en wonen.

Bron Mezzo