15
dec
Mantelzorgers ontmoeten elkaar: Samen het jaar afsluiten
Als mantelzorger sta je het hele jaar klaar voor je zieke naaste. Als blijk van waardering willen samen met jullie het jaar afsluiten, onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers. Nog één keer dit jaar een moment van ontmoeting met andere mantelzorgers. Je bent van harte welkom! Aanmelden is verplicht en kan t/m 11 december a.s Vol = Vol, dus ben er op tijd bij. Zijn er nog vragen neem dan contact op met: Betsie Horrichs, 06 - 36 56 86 56 / betsie.horrichs@piw.nl of Marjon Schmeetz, 06 - 57 55 63 83 / marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl  Ontvangst vanaf 10.15 uur.
aanmelden
17
jan
BordjeVol! Compact. Zorg je voor een ander, zorg dan ook voor jezelf. Born
Mantelzorgers hebben vaak veel op hun bordje. Soms ligt overbelasting op de loer. BordjeVol Mantelzorg geeft breed inzicht in de zorg gerelateerde taken én alle andere dingen die deel uitmaken van iemands leven. Het is een methode die gemaakt is door WeHelpen en die jou als mantelzorger helpt om keuzes te maken en bijvoorbeeld hulp van anderen in te schakelen. We gaan er gezamenlijk mee aan de slag, waarbij je spelenderwijs inzicht krijgt in je energievreters en energiegevers, welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen. Zijn er nog  vragen, bel of mail met Betsie Horrichs, telefoon 06 - 36 56 86 56 / betsie.horrichs@piw.nl of Mathilde Reijnders, telefoon 06 - 36 53 47 64/ mathilde.reijnders@piw.nl . Wil je deelnemen? Aanmelden is verplicht en kan t/m 15 januari 2023 a.s.  Vol = Vol. Ontvangst vanaf 9.45 uur.
aanmelden

SCP: mantelzorger nog te weinig in beeld bij keukentafelgesprek

Voor de mantelzorgers die aanwezig zijn bij een keukentafelgesprek is weinig aandacht. Meestal komt niet aan bod wat de mantelzorger doet en wat de impact van het zorgen op hun leven is. Dit blijkt uit het SCP-onderzoek Zicht op Wmo, ervaringen van melders, mantelzorgers en gespreksvoerders, dat 25 oktober werd gepubliceerd.

Ondersteuning
Zes van de tien mantelzorgers geeft aan ondersteuning nodig te hebben, maar deze niet te ontvangen. De belangrijkste reden dat mantelzorgers geen ondersteuning hebben is dat ze niet weten waar ze terecht kunnen.

Tweederde van de mantelzorgers geeft daarnaast aan dat hun grenzen in het geven van hulp zijn bereikt en willen of kunnen niet meer hulp geven  dan ze nu doen.

Conclusie
De centrale rol van mantelzorgers om professionele ondersteuning uit te stellen kan alleen als de mantelzorger wordt ondersteund en niet wordt overvraagd. Wanneer gemeenten geen oog hebben voor mantelzorgers vormen overbelasting en overvraging een risico.

Mezzo is het eens met deze conclusie. Dit onderzoek toont aan hoe belangrijk het is dat de gemeente aandacht heeft voor de mantelzorger. En dat u als  mantelzorger weet waar u ondersteuning kunt krijgen.

Goed voorbereid het gesprek in
Wilt u zich voorbereiden op het gesprek met de gemeente? Bekijk dan de module keukentafelgesprek op onze website, met informatie over onafhankelijke cliënt ondersteuning, tips en handige voorbereidingsvragen.

Meer informatie

Bron: Mezzo