15
dec
Mantelzorgers ontmoeten elkaar: Samen het jaar afsluiten
Als mantelzorger sta je het hele jaar klaar voor je zieke naaste. Als blijk van waardering willen samen met jullie het jaar afsluiten, onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers. Nog één keer dit jaar een moment van ontmoeting met andere mantelzorgers. Je bent van harte welkom! Aanmelden is verplicht en kan t/m 11 december a.s Vol = Vol, dus ben er op tijd bij. Zijn er nog vragen neem dan contact op met: Betsie Horrichs, 06 - 36 56 86 56 / betsie.horrichs@piw.nl of Marjon Schmeetz, 06 - 57 55 63 83 / marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl  Ontvangst vanaf 10.15 uur.
aanmelden
17
jan
BordjeVol! Compact. Zorg je voor een ander, zorg dan ook voor jezelf. Born
Mantelzorgers hebben vaak veel op hun bordje. Soms ligt overbelasting op de loer. BordjeVol Mantelzorg geeft breed inzicht in de zorg gerelateerde taken én alle andere dingen die deel uitmaken van iemands leven. Het is een methode die gemaakt is door WeHelpen en die jou als mantelzorger helpt om keuzes te maken en bijvoorbeeld hulp van anderen in te schakelen. We gaan er gezamenlijk mee aan de slag, waarbij je spelenderwijs inzicht krijgt in je energievreters en energiegevers, welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen. Zijn er nog  vragen, bel of mail met Betsie Horrichs, telefoon 06 - 36 56 86 56 / betsie.horrichs@piw.nl of Mathilde Reijnders, telefoon 06 - 36 53 47 64/ mathilde.reijnders@piw.nl . Wil je deelnemen? Aanmelden is verplicht en kan t/m 15 januari 2023 a.s.  Vol = Vol. Ontvangst vanaf 9.45 uur.
aanmelden

Steeds meer 'betaalde mantelzorg' door uitkleden ouderenzorg

Steeds meer bedrijven bieden aan om als (betaalde) mantelzorger te helpen in het gezinsleven. Het gaat om werkzaamheden die de thuiszorg niet uitvoert, zoals boodschappen doen, een klusje om het huis of even naar het ziekenhuis. 

Bij de familie Kalkman in Aerdenhout komen regelmatig twee dames helpen bij de mantelzorg. Sybren Kalkman zorgt voor zijn vrouw Diny, die lijdt aan een ernstige vorm van dementie. Ook heeft ze bij een beroerte hersenbeschadiging opgelopen waardoor ze niet meer kan praten. 

Ze kan met enkele klanken aangeven wat ze wil. "Eigenlijk moet je 24 uur per dag bij haar zijn, want ze kan zomaar de koffie over zichzelf heen gooien. Het gaat eigenlijk steeds minder met haar, ik zeg wel eens dat het leven uit haar wegsijpelt. Er is steeds minder een relatie, ze reageert niet en ze is niet meer zoals ze vroeger was."

Kalkman geeft haar te eten, brengt haar naar bed en doet de boodschappen. "Maar ik schrijf ook af en toe een boek en daarvoor moet veel gebeuren. Ik heb ook veel vrienden en als het thuis echt niet meer gaat, wil ik niet geïsoleerd achterblijven. Ook reis ik geregeld nog naar congressen. Dat hoort er allemaal bij. Ook dan moet er iemand voor Diny zorgen."

Geen tijd voor de was
Bij het bedrijf Saar aan Huis merken ze dat de vraag naar dit type zorg flink toeneemt. In 2,5 jaar tijd zijn ze uitgebreid van één naar twaalf vestigingen. Het aantal aanvragen neemt toe en eigenaar Sabine Blom van Assendelft verwacht de komende tijd nog meer groei. 

"We richten ons eigenlijk op de kinderen, want zij merken dat hun ouders meer zorg nodig hebben maar die kunnen de kinderen niet bieden. Ze zijn zelf druk met werk, met hun eigen kinderen of wonen aan de andere kant van het land. We proberen zorgverleners te koppelen die ook goed klikken met onze klanten. Even een wasje doen of naar het ziekenhuis, dat doet de thuiszorg niet meer."

Het inhuren van mantelzorg bij zo'n bedrijf is niet goedkoop, maar Sybren Kalkman kan zich nog niet voorstellen dat Diny naar een verpleeghuis zou gaan. Ook al heeft ze daarvoor wel de indicatie. "We zijn al meer dan 50 jaar getrouwd en we mogen elkaar graag. Zij kan het huis en mij niet missen en ik kan haar niet missen."

Dat de ingehuurde zorg voor Diny ook heel duur is, maakt Kalkman weinig uit. "Gelukkig ben ik in een bevoorrechte positie, maar er zijn genoeg anderen die dat niet hebben. Als ik minder geld zou hebben zou ik bereid zijn om mij in de schulden te steken. Met alleen het persoonsgebonden budget (pgb) ben je er nog lang niet." 

Volgens Kalkman zou het goed zijn als er opnieuw naar de pgb-structuur wordt gekeken, want een verpleeghuis is volgens hem duurder dan de huidige kosten van pgb-gelden en de ingehuurde thuiszorg samen. 

Klik hier voor de video

Bron: NOS.nl