28
feb
Cursus "Houd uw brein fit"
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag  28 februari,  7 maart, 14 maart,  21 maart, 28 maart, 4 april, 11 april, 18 april,  25 april,  2 mei a.s.   Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  20 februari a.s. vol=vol.   Bij voldoende deelnemers gaat de cursus door en ontvangt u uiterlijk in week 8 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83/ Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl of met Marla Geurts  06-17 99 17 78  
aanmelden
03
apr
BordjeVol Compact Geleen. Zorg je voor een ander zorg dan ook voor jezelf
Mantelzorgers hebben vaak veel op hun bordje. Soms ligt overbelasting op de loer. BordjeVol Mantelzorg geeft breed inzicht in de zorg gerelateerde taken én alle andere dingen die deel uitmaken van iemands leven. Het is een methode die gemaakt is door WeHelpen en die jou als mantelzorger helpt om keuzes te maken en bijvoorbeeld hulp van anderen in te schakelen. We gaan er gezamenlijk mee aan de slag, waarbij je spelenderwijs inzicht krijgt in je energievreters en energiegevers, welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen. Zijn er nog  vragen, bel of mail dan met Betsie Horrichs 06-36 56 86 56 of betsie.horrichs@piw.nl of Gitte Sieben 046 - 457 57 00/ gitte.sieben@piw.nl. Aanmelden is verplicht en kan t/m 30 maart a.s. Vol=Vol.   Ontvangst vanaf: 09.45 uur.
aanmelden

Verzekeringen

Met welke verzekeringen kunt u te maken krijgen als mantelzorger? Mezzo zet ze voor u op een rij.

Aansprakelijkheids- en ongevallen verzekering
Een wettelijke verplichte aansprakelijkheidsverzekering (WA) geeft meestal ook dekking voor schade die ontstaat als gevolg van mantelzorg. Bijvoorbeeld wanneer een hulpbehoevende schade krijgt door toedoen van een mantelzorger.

De meeste gemeenten hebben een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor mantelzorgers en vrijwilligers. Deze verzekering keert uit wat uw eigen verzekering niet vergoedt. Vaak dekt deze verzekering ook schade als gevolg van ongevallen en persoonlijke eigendommen. Informeer bij uw gemeente naar de polisvoorwaarden.

Zorgverzekering
De zorgverzekering bestaat uit een verplichte basisverzekering en een vrijwillige aanvullende verzekering. De basisverzekering vergoedt verpleging en verzorging aan huis. Hiervoor geldt geen eigen risico of eigen bijdrage. Ook bieden zorgverzekeraars vaak in een aanvullende verzekering speciale vergoedingen ter ondersteuning aan mantelzorgers. Het gaat om vergoedingen voor het inzetten van een mantelzorgmakelaar voor regeltaken, vervangende mantelzorg via stichting Handen-In-Huis, mantelzorgcursussen en mantelzorgarrangementen. Lees meer

Annuleringsverzekering
Als mantelzorgers moet u meestal veel regelen voordat u op vakantie kunt. Bijvoorbeeld de zorg overdragen aan iemand anders. Dan is er niets vervelender dan dat u hoort dat de zorginstelling waar de persoon voor wie u zorgt tijdelijk zou verblijven onverwachts geen plek meer heeft. Of dat de zorgprofessional die de zorg zou overnemen, dit door omstandigheden niet meer kan doen. Met de Mantelzorg Annuleringsverzekering kunt u uw vakantie in dat geval kosteloos annuleren.

Reisverzekering
Naast de Annuleringsverzekering, kunt u ook de Mantelzorg Reisverzekering afsluiten. Als de zorg onverwachts niet meer verleend worden, dan wordt de terugreis naar huis voor u en uw gezin geregeld. Daarnaast krijgt u de volledige reissom vergoed. Ook bent u goed verzekerd als u te maken krijgt met ziekte, ongeval of diefstal tijdens uw vakantie. Lees meer over de Mantelzorg Reisverzekering.

Bron: Mezzo