18
sep
Training "Omgaan met dementie voor mantelzorgers" AANMELDINGEN NA 31 juli KOMEN OP DE RESERVELIJST
Deze training start in het najaar en is ontwikkeld in samenwerking met de casemanagers van Hulp bij Dementie en de mantelzorgconsulenten van het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek.  De training  "Omgaan met Dementie voor Mantelzorgers",  bestaat uit 3 dagdelen.  Wanneer: Telkens op Maandag 18 september,  02 oktober en 16 oktober       Tijd:          13.00-15.00 uur  Locatie:     Wijksteunpunt De Linde, Hyacintenlaan 33 te Geleen  Inhoud training:  De eerste bijeenkomst is gericht op kennismaking en wat is dementie?  De tweede bijeenkomst zal vooral de gevolgen in het gedrag bespreken en handvatten aanreiken hoe hiermee om te gaan.  De derde bijeenkomst zal inzoomen op de ondersteuningsmogelijkheden om zo lang mogelijk als mantelzorger in balans te blijven.  De training wordt gratis aangeboden. Aanmeldingen na 1 aug 2023 15.15 uur worden op de reservelijst geplaatst daar de training reeds het maximum aantal deelnemers heeft bereikt.  We zullen proberen de middagtraining nogmaals aan te bieden op termijn, maar kunnen niet garanderen of dit lukt.    
aanmelden
19
sep
Geheugentraining "Houd uw brein fit" AANMELDINGEN NA 11 augustus KOMEN OP DE RESERVELIJST
  Beste mantelzorger,   Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat.   Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren.  In deze training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen u wilt onthouden.  Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van je gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar uw omgeving te kijken.  Bijvoorbeeld:     Welke 2 figuren zie je in deze tekening?    De cursus vindt plaats in Limbricht bij het Wijksteunpunt Hof van Eijnatten.  Het zijn 10 wekelijkse bijeenkomsten van 10.00-12.00 uur.  Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.   Data:   19 sept    26 sept   3 okt   10 okt    17 okt    24 okt              7 nov     14 nov    21 nov      5 dec Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  Dit alles onder professionele begeleiding van  Marla Geurts en Marjon Hermans.  De cursusgroep bestaat uit maximaal 12 personen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.   (Hij is niet geschikt voor mensen met beginnende dementie.)    Graag zien wij jouw aanmelding tegemoet.  Voor meer informatie kun je bellen met het algemene nummer  046-4575700 of Marjon Hermans via 06-57 55 63 83 of mail mantelzorg@piw.nl  
aanmelden

Wat is het effect van Ik Zorg Voor Jou?

Aandacht in de Tweede Kamer, trending topics, meer dan een miljoen kijkcijfers… Is Mezzo na een paar uitzendweken tevreden met het effect van het RTL4 programma Ik Zorg Voor Jou met Peter van der Vorst? Ja zeker! Er wordt over mantelzorg gepraat, moeilijke onderwerpen worden niet gemeden, collega organisaties volgen het programma en twitteren fanatiek over hun zienswijze, tips en aanpak voor mantelzorgers. Kortom, de zichtbaarheid van mantelzorgers wordt vergroot en daar was het Mezzo om te doen. 

Is er kritiek?
Is er dan helemaal niks op aan te merken? Zeker wel; het zorgteam is geen afspiegeling van de (regionale) werkelijkheid, de hulp die wordt geboden is niet (altijd) structureel en er lukken dingen nu wel, die zonder camera nooit van de grond waren gekomen. Mezzo is het eens met al deze kritieken. Het programma is helaas niet dé handleiding hoe je als mantelzorger overeind blijft in deze veranderende zorgwereld. 

Kijkje in de mantelzorgkeuken
Dit programma geeft wél een kijkje in de mantelzorgkeuken. Wat doet het met je als je beseft dat je leven heel anders loopt dan verwacht, voor welke dilemma’s kom je te staan, hoe moeilijk is het om hulp te aanvaarden (voor de ander, laat staan voor jezelf!) en hoe gemakkelijk het is om je ogen – onbewust - te sluiten voor het leed van je omgeving.  Het levert bewustwording: ‘goh, ik kan ook wel een keertje koken voor mijn buurvrouw’ én (h)erkenning: zoals de tweet: ‘Het lijkt wel of ik naar mezelf kijk’. 

Mezzo wil de weg wijzen
Door middel van een goed bezocht webdossier, een nieuwbrief voor professionals en extra openingstijden van de Mantelzorglijn wil Mezzo iedereen met vragen naar aanleiding van het programma zo goed mogelijk de weg wijzen. Want het gaat niet om deze 8 kandidaten. Zij staan symbool voor die 4 miljoen mantelzorgers in Nederland die hopelijk wat meer begrip en waardering krijgen voor het mooie werk dat zij vaak dagelijks met liefde doen. Is dat een effect waarmee je tevreden mag zijn? Nou en of! 

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over mantelzorg kunt u contact opnemen met he Steunpunt Mantelzorg WM.
046-457 57 00
mantelzorg@piw.nl

Bron: Mezzo