28
feb
Cursus "Houd uw brein fit"
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag  28 februari,  7 maart, 14 maart,  21 maart, 28 maart, 4 april, 11 april, 18 april,  25 april,  2 mei a.s.   Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  20 februari a.s. vol=vol.   Bij voldoende deelnemers gaat de cursus door en ontvangt u uiterlijk in week 8 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83/ Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl of met Marla Geurts  06-17 99 17 78  
aanmelden
03
apr
BordjeVol Compact Geleen. Zorg je voor een ander zorg dan ook voor jezelf
Mantelzorgers hebben vaak veel op hun bordje. Soms ligt overbelasting op de loer. BordjeVol Mantelzorg geeft breed inzicht in de zorg gerelateerde taken én alle andere dingen die deel uitmaken van iemands leven. Het is een methode die gemaakt is door WeHelpen en die jou als mantelzorger helpt om keuzes te maken en bijvoorbeeld hulp van anderen in te schakelen. We gaan er gezamenlijk mee aan de slag, waarbij je spelenderwijs inzicht krijgt in je energievreters en energiegevers, welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen. Zijn er nog  vragen, bel of mail dan met Betsie Horrichs 06-36 56 86 56 of betsie.horrichs@piw.nl of Gitte Sieben 046 - 457 57 00/ gitte.sieben@piw.nl. Aanmelden is verplicht en kan t/m 30 maart a.s. Vol=Vol.   Ontvangst vanaf: 09.45 uur.
aanmelden

Wie is de beste zorgverzekeraar voor mantelzorgers?

Zorgverzekeraars bieden over elkaar heen met reclames over de beste en goedkoopste zorgverzekeringen. Maar wat is de beste zorgverzekering voor mantelzorgers? Menzis biedt de meeste diversiteit aan vergoedingen voor mantelzorg. FBTO heeft het goedkoopste pakket waarin mantelzorg wordt vergoed. Dit blijkt uit het onderzoek van de Consumentenbond.

Onderzoek Consumentenbond
Ook dit jaar heeft de Consumentenbond onderzoek gedaan naar de aanvullende zorgverzekeringen in 2016. Over het algemeen springt Menzis eruit omdat zij de meest uitgebreide vergoedingen biedt. Naast vervangende mantelzorg en de mantelzorgmakelaar, wordt ook een mantelzorg-arrangement door Menzis vergoed. En bieden zij de mogelijkheid voor het volgen van een mantelzorgcursus.

Als alleen naar mantelzorg wordt gekeken, is het goedkoopste pakket waarin mantelzorg wordt vergoed van FBTO. Zij bieden een module dat €0,99 kost. Er is dan recht op maximaal €750 vervangende mantelzorg voor maximaal €140 per dag.

Overzicht zorgverzekeringen voor mantelzorgers
De Consumentenbond heeft voor u de beste zorgverzekeringen op een rij gezet. In het overzicht zijn alleen de aanvullende verzekeringen meegenomen die een vergoeding geven voor vervangende mantelzorg en/of een mantelzorgmakelaar. Bekijk het overzicht onderaan deze pagina.

Opvallende zaken
In de basisverzekering is door geen enkele zorgverzekeraar een vergoeding voor mantelzorg opgenomen. Ook is er een aantal verzekeraars die in de aanvullende verzekering geen enkele vergoeding biedt voor vervangende mantelzorg of een mantelzorgmakelaar. Deze verzekeraars zijn dan ook niet in het overzicht opgenomen.

Vergoeding mantelzorg
Van de zorgverzekeraars die in hun aanvullende verzekeringen een vergoeding voor mantelzorg geven, vallende de volgende zaken op:

  • Bij een aantal verzekeraars zijn de pakketten ten opzichte van vorig jaar uitgebreid. Zo vergoeden VGZ en Univé in de aanvullende verzekeringen één dag vervangende mantelzorg extra. De Amersfoortse heeft nu ook een vergoeding voor mantelzorgmakelaar opgenomen.
  • CZ gaf eerdere jaren aan wel mantelzorgvervanging te vergoeden, maar had dit niet in de polisvoorwaarden opgenomen. In 2016 wordt dit wel opgenomen. Naast mantelzorgvervanging geven zij een vergoeding voor mantelzorgcursussen.
  • Voor een uitgebreidere vergoeding van vervangende mantelzorg (bijv. 21 dagen per jaar) kosten de meeste      pakketten tussen de €15 en €40. Hierbij is niet gekeken naar de overige vergoedingen in het pakket.

Meer weten
Heeft u vragen over de verschillende zorgverzekeringen? Neem dan direct contact op met de betreffende zorgverzekeraar. Zij kunnen u  meer vertellen over de premie en de vergoedingen.

U kunt tot 1 januari 2016 uw huidige verzekering opzeggen. Tot 1 februari 2016 kunt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar.


Bekijk het overzicht van de consumentenbond:
Overzicht zorgverzekeraars en aandacht voor mantelzorg

Bron: Mezzo.nl & Consumentenbond.nl