18
sep
Training "Omgaan met dementie voor mantelzorgers" AANMELDINGEN NA 31 juli KOMEN OP DE RESERVELIJST
Deze training start in het najaar en is ontwikkeld in samenwerking met de casemanagers van Hulp bij Dementie en de mantelzorgconsulenten van het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek.  De training  "Omgaan met Dementie voor Mantelzorgers",  bestaat uit 3 dagdelen.  Wanneer: Telkens op Maandag 18 september,  02 oktober en 16 oktober       Tijd:          13.00-15.00 uur  Locatie:     Wijksteunpunt De Linde, Hyacintenlaan 33 te Geleen  Inhoud training:  De eerste bijeenkomst is gericht op kennismaking en wat is dementie?  De tweede bijeenkomst zal vooral de gevolgen in het gedrag bespreken en handvatten aanreiken hoe hiermee om te gaan.  De derde bijeenkomst zal inzoomen op de ondersteuningsmogelijkheden om zo lang mogelijk als mantelzorger in balans te blijven.  De training wordt gratis aangeboden. Aanmeldingen na 1 aug 2023 15.15 uur worden op de reservelijst geplaatst daar de training reeds het maximum aantal deelnemers heeft bereikt.  We zullen proberen de middagtraining nogmaals aan te bieden op termijn, maar kunnen niet garanderen of dit lukt.    
aanmelden
19
sep
Geheugentraining "Houd uw brein fit" AANMELDINGEN NA 11 augustus KOMEN OP DE RESERVELIJST
  Beste mantelzorger,   Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat.   Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren.  In deze training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen u wilt onthouden.  Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van je gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar uw omgeving te kijken.  Bijvoorbeeld:     Welke 2 figuren zie je in deze tekening?    De cursus vindt plaats in Limbricht bij het Wijksteunpunt Hof van Eijnatten.  Het zijn 10 wekelijkse bijeenkomsten van 10.00-12.00 uur.  Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.   Data:   19 sept    26 sept   3 okt   10 okt    17 okt    24 okt              7 nov     14 nov    21 nov      5 dec Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  Dit alles onder professionele begeleiding van  Marla Geurts en Marjon Hermans.  De cursusgroep bestaat uit maximaal 12 personen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.   (Hij is niet geschikt voor mensen met beginnende dementie.)    Graag zien wij jouw aanmelding tegemoet.  Voor meer informatie kun je bellen met het algemene nummer  046-4575700 of Marjon Hermans via 06-57 55 63 83 of mail mantelzorg@piw.nl  
aanmelden

Zorg beter voor uzelf met het online programma 'Do Something Different'

Doet u mee? Met het online programma dat je helpt beter voor jezelf te zorgen? Zorgt u voor iemand anders, dan is het ook belangrijk dat u goed voor uzelf zorgt. 
Bent u geïnteresseerd in: een positieve verandering in uw welbevinden? het terugkrijgen van een stukje regie?wat meer ontspanning? Dan is het online programma Do Something Different misschien iets voor u.

Met behulp van kleine opdrachten die u per e-mail of per sms ontvangt, wordt u gevraagd om zaken eens anders aan te pakken, bijvoorbeeld 'neem eens een andere route naar uw werk'. Deze andere aanpak leidt tot andere uitkomsten. Het programma zorgt voor meer ontspannen en meer zelfvertrouwen.

Deelnemers zijn na het volgen van Do Something Different meer tevreden met hun leven. Zij piekeren een stuk minder, vinden het leven minder zwaar en zijn minder somber.

Ervaring van een deelnemer
Zie ook het voorbeeld van een deelnemer hieronder:

Bewegen is vandaag verplicht
'Op de “do” dag kwam ik er niet aan toe om een wandeling te maken. Ik moest met mijn oude moeder van 90 jaar met Alzheimer voor nieuwe gehoortoestellen op pad. Dat liep uit op een drama. Hier was ik de volgende dag eigenlijk nog moe van. Maar ik ben toen toch lopend mijn boodschappen gaan doen en heb zodoende 30 minuten gewandeld. Bovendien heb ik ’s avonds nog een eind gefietst en dit gaf me weer zoveel energie, dat ik zo veel makkelijker de zorg voor mijn moeder volhoud.'

Aanmelden
Wilt u dit ook? Kijk dan op www.mezzo.nl/dsd en meld u aan.

Bron: Mezzo