18
sep
Training "Omgaan met dementie voor mantelzorgers" AANMELDINGEN NA 31 juli KOMEN OP DE RESERVELIJST
Deze training start in het najaar en is ontwikkeld in samenwerking met de casemanagers van Hulp bij Dementie en de mantelzorgconsulenten van het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek.  De training  "Omgaan met Dementie voor Mantelzorgers",  bestaat uit 3 dagdelen.  Wanneer: Telkens op Maandag 18 september,  02 oktober en 16 oktober       Tijd:          13.00-15.00 uur  Locatie:     Wijksteunpunt De Linde, Hyacintenlaan 33 te Geleen  Inhoud training:  De eerste bijeenkomst is gericht op kennismaking en wat is dementie?  De tweede bijeenkomst zal vooral de gevolgen in het gedrag bespreken en handvatten aanreiken hoe hiermee om te gaan.  De derde bijeenkomst zal inzoomen op de ondersteuningsmogelijkheden om zo lang mogelijk als mantelzorger in balans te blijven.  De training wordt gratis aangeboden. Aanmeldingen na 1 aug 2023 15.15 uur worden op de reservelijst geplaatst daar de training reeds het maximum aantal deelnemers heeft bereikt.  We zullen proberen de middagtraining nogmaals aan te bieden op termijn, maar kunnen niet garanderen of dit lukt.    
aanmelden
19
sep
Geheugentraining "Houd uw brein fit" AANMELDINGEN NA 11 augustus KOMEN OP DE RESERVELIJST
  Beste mantelzorger,   Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat.   Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren.  In deze training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen u wilt onthouden.  Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van je gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar uw omgeving te kijken.  Bijvoorbeeld:     Welke 2 figuren zie je in deze tekening?    De cursus vindt plaats in Limbricht bij het Wijksteunpunt Hof van Eijnatten.  Het zijn 10 wekelijkse bijeenkomsten van 10.00-12.00 uur.  Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.   Data:   19 sept    26 sept   3 okt   10 okt    17 okt    24 okt              7 nov     14 nov    21 nov      5 dec Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  Dit alles onder professionele begeleiding van  Marla Geurts en Marjon Hermans.  De cursusgroep bestaat uit maximaal 12 personen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.   (Hij is niet geschikt voor mensen met beginnende dementie.)    Graag zien wij jouw aanmelding tegemoet.  Voor meer informatie kun je bellen met het algemene nummer  046-4575700 of Marjon Hermans via 06-57 55 63 83 of mail mantelzorg@piw.nl  
aanmelden

Beweegsessies voor mensen met dementie en hun mantelzorgers
dinsdag 16 mei 2023

Beste mantelzorger,          

Hierbij nodigen wij u uit om deel te nemen aan onze beweegsessies voor mensen met (beginnende) dementie en hun naasten. 

Tijdens deze middagen, georganiseerd door het Steunpunt Mantelzorg, Knooppunt Informele Zorg en Ecsplore, staat bewegen centraal. We brengen niet alleen mensen met dementie, maar ook hun mantelzorgers in beweging.  

Na een gezamenlijke ontvangst met koffie/thee begeleiden medewerkers van Ecsplore de mensen met dementie op laagdrempelige en plezierige wijze tijdens beweegspellen. 

Ondertussen hebben mantelzorgers de mogelijkheid om hun ervaringen te delen met andere mantelzorgers en kunnen zij voor deskundige informatie en tips terecht bij de aanwezige mantelzorgconsulent. 

De eerste bijeenkomst zal ook een casemanager dementie aansluiten en bij de tweede bijeenkomst een ergotherapeut met als specialisatie dementie. 

Na een uurtje bewegen sluiten we de middagen gezamenlijk af.  

Tijdens de derde sessie gaat de hele groep samen bewegen, zodat de oefeningen en spellen ook in de thuissituatie uitgeprobeerd kunnen worden.  

Voor wie?   Voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.  

Wanneer?   Dinsdag 16 mei  

                    Donderdag 1 juni  

                    Donderdag 8 juni  

Hoe laat?  14.00 tot 15.30 uur  

Waar?        Oos Zittesj Hoes, Odasingel 659 te Sittard  

Parkeergelegenheid bij de parkeergarage ODA parking te Sittard,  Haspelsestraat 41 te Sittard. 

Meer informatie/aanmelden: Heeft u nog vragen of wilt u zich aanmelden,

neem dan per e-mail contact op met Steunpunt Mantelzorg via  mantelzorg@piw.nl        

Of bel 046-4575700 en vraag naar Marjon Hermans 

Het aantal aanmeldingen is beperkt, daarom geldt VOL = VOL.    Deelname is gratis. 

We hopen u binnenkort te mogen verwelkomen! 

Mede namens mijn collega's van Ecsplore!

 

 

Tijdstip: dinsdag 16 mei 2023 14:00 - donderdag 8 juni 2023 15:30 uur
Locatie: Oos Zittesj Hoes Odasingel 659 te Sittard