05
mrt
Geheugentraining "Houd uw brein fit" Het max aantal deelnemers is bereikt, aanmelden is nog mogelijk maar u komt dan op de reservelijst
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag         5 maart, 12 maart,  19 maart, 26 maart,                                                                                    9 april, 16 april, 23 april,  30 april,                                                                                    en   7 en 21 mei   Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten.  De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  20 februari 2024, vol=vol.   Bij voldoende deelnemers gaat de cursus door en ontvangt u uiterlijk in week 8 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83 / Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl of met Marla Geurts  06-17 99 17 78  
aanmelden
13
mei
Mantelzorgers ontmoeten elkaar in Geleen
Als mantelzorger sta je klaar voor een naaste, je doet allerlei zorg- en regeltaken en hebt een luisterend oor. Wil je dit graag  blijven doen, dan is het nodig ook af en toe tijd voor jezelf te nemen en stil te staan bij wat jou bezighoudt. Het ventileren van gevoelens, angsten en zorgen, maar ook het delen van lichtpuntjes en mooie ervaringen, kan heel waardevol zijn.  Daarom organiseert Steunpunt Mantelzorg bijeenkomsten voor mantelzorgers, om onder het genot van een kop koffie, een goed gesprek te hebben of gewoon even op andere gedachten te komen.  Heb jij behoefte om met andere mantelzorgers te praten over je ervaringen, zorgen en gevoelens of heb je gewoon een luisterend oor nodig of heb je vragen? Dan ben je van harte welkom.   Wens je meer informatie over deze bijeenkomst of heb je andere vragen neem dan contact op met Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56 of betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl Aanmelden is verplicht en kan t/m 06 mei a.s. Vol = Vol.
aanmelden

Bijeenkomst met als thema Parkinson in het kader van de dag van de Parkinson op 11 april
donderdag 11 april 2024

Hierbij nodigen wij uit voor onze bijeenkomst op donderdagmiddag 11 april as.

Dan wordt namelijk elk jaar Wereld Parkinson Dag georganiseerd en is er wereldwijd extra aandacht voor deze ziekte.  Ook wij willen met onze gastsprekers Karin Pinckaers en Theo van Neerven, allebei getroffen door de ziekte van Parkinson, speciaal aandacht besteden aan deze ziekte.

Karin en Theo ontmoeten elkaar in een lotgenotengroep waarin sporten centraal stond.

Het was een film die Karin voor het eerst met haar eigen ziektebeeld confronteerde. Karin Pinckaers zat in 2013 met haar gezin in het vliegtuig naar Kenya voor een safarivakantie, toen ze "A Late Quartet" zag, een psychologisch drama over een cellist die de ziekte van Parkinson krijgt en steeds meer moeite krijgt met musiceren. Die pijnlijke arm, die verminderde kracht in de vingers, had zij dat niet ook al een tijdje? Na terugkomst besloot de onderneemster, die met haar man een familiecamping in Gulpen runt, naar de huisarts te stappen. Die verwees haar naar de neuroloog. En die kwam al meteen tot een diagnose: het was inderdaad, ja, Parkinson. Karin: ,,Ik was 43 jaar. In één klap staat je hele leven op de kop. Ik kreeg een map mee hoe mijn ziekte de komende 25 jaar kon verlopen. Dat was het. Verder geen informatie waar ik terecht kon. Hoe kon ik uit die neerwaartse spiraal blijven?”

Eén jaar eerder, in 2012, had ook Theo van Neerven te horen gekregen dat hij Parkinson had. Oók jong, pas vijftig jaar oud. Enkele jaren later besloot hij te stoppen met zijn bedrijf in personeelszaken in Haarlem en te verhuizen naar Zuid-Limburg. Weg van de drukke Randstad, op zoek naar de rust en ruimte die hij nodig had om zo goed mogelijk met zijn ziekte te kunnen dealen. In Papenhoven vond hij met zijn vrouw Hannie de parel die hij zocht: een monumentaal landhuis uit 1848 met een prachtige acaciatuin en grote lap grond. Theo: ,,Ik heb mijn twee beide ouders ongelukkig zien eindigen in blokkendozen voor bejaarden. Dat nooit, dacht ik. Ik wil met Parkinson volwaardig blijven leven.”

In hun zoektocht – niet zelden een worsteling – naar manieren om de fysieke achteruitgang te vertragen, troffen Karin en Theo elkaar in 2018 bij NoviZorg, een zorginstelling in Hoensbroek die samen met Roda JC een sportprogramma voor Parkinson-patiënten had opgezet. Al gauw ontstond zo een lotgenotengroep, die in de loop der jaren uitgroeide tot zo’n 25 personen. Die niet alleen samen wandelen, zwemmen, tafeltennissen of fietsen, maar ook lief en leed delen. Karin: ,,Als je elke ochtend tot 10 uur in je bed ligt te somberen, kom je in die spiraal naar beneden terecht. Nu heb ik een doel als ik wakker word. Sporten. Onze groep voelt als familie.” Theo: ,,Iedereen is hetzelfde overkomen, dat zorgt voor een band die onvoorwaardelijk is. Om de beurt hebben we onze inzinking, maar we steunen elkaar.

Samen doen Theo en Karin mee aan het mixed dubbel op het WK Tafeltennis voor Parkinson Patiënten. Eerder fietsten ze samen naar Berlijn en Düsseldorf om deel te nemen. Ook schreef Karin een boek “Mijn lijf of mijn bedrijf” over de keuzes die ze moest maken als onderneemster. Theo startte een nieuw bedrijf UwVerzuimregisseur en helpt chronisch progressief zieken met alle vragen aangaande inkomen, uitkering en het UWV.

Op donderdag 11 april zijn Karin en Theo bij ons voor een presentatie. Het thema is mantelzorg maar we sluiten niets uit. Alles aangaande de ziekte van Parkinson mag aan de orde komen. Na hun presentatie heeft u een algemeen beeld van Parkinson verrijkt met de eigen lotgevallen van Karin en Theo en die van hun partners. Mocht u vragen hebben die u graag behandeld ziet worden, geef ze dan door aan Marjon Hermans-Schmeetz via 06-57 55 63 83 of mail  marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorgl.nl 

Wij zorgen ervoor dat ze dan bij Karin en Theo terecht komen en het antwoord zeker aan bod komt.

Wij hopen u te mogen verwelkomen bij het Wijksteunpunt,  Gelderhof te Sittard.

 Tot de 11e april!

Tijdstip: 14:00 - 16:00 uur
Locatie: Wijksteunpunt, Gelderhof 1, te Sittard