18
sep
Training "Omgaan met dementie voor mantelzorgers" AANMELDINGEN NA 31 juli KOMEN OP DE RESERVELIJST
Deze training start in het najaar en is ontwikkeld in samenwerking met de casemanagers van Hulp bij Dementie en de mantelzorgconsulenten van het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek.  De training  "Omgaan met Dementie voor Mantelzorgers",  bestaat uit 3 dagdelen.  Wanneer: Telkens op Maandag 18 september,  02 oktober en 16 oktober       Tijd:          13.00-15.00 uur  Locatie:     Wijksteunpunt De Linde, Hyacintenlaan 33 te Geleen  Inhoud training:  De eerste bijeenkomst is gericht op kennismaking en wat is dementie?  De tweede bijeenkomst zal vooral de gevolgen in het gedrag bespreken en handvatten aanreiken hoe hiermee om te gaan.  De derde bijeenkomst zal inzoomen op de ondersteuningsmogelijkheden om zo lang mogelijk als mantelzorger in balans te blijven.  De training wordt gratis aangeboden. Aanmeldingen na 1 aug 2023 15.15 uur worden op de reservelijst geplaatst daar de training reeds het maximum aantal deelnemers heeft bereikt.  We zullen proberen de middagtraining nogmaals aan te bieden op termijn, maar kunnen niet garanderen of dit lukt.    
aanmelden
19
sep
Geheugentraining "Houd uw brein fit" AANMELDINGEN NA 11 augustus KOMEN OP DE RESERVELIJST
  Beste mantelzorger,   Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat.   Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren.  In deze training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen u wilt onthouden.  Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van je gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar uw omgeving te kijken.  Bijvoorbeeld:     Welke 2 figuren zie je in deze tekening?    De cursus vindt plaats in Limbricht bij het Wijksteunpunt Hof van Eijnatten.  Het zijn 10 wekelijkse bijeenkomsten van 10.00-12.00 uur.  Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.   Data:   19 sept    26 sept   3 okt   10 okt    17 okt    24 okt              7 nov     14 nov    21 nov      5 dec Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  Dit alles onder professionele begeleiding van  Marla Geurts en Marjon Hermans.  De cursusgroep bestaat uit maximaal 12 personen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.   (Hij is niet geschikt voor mensen met beginnende dementie.)    Graag zien wij jouw aanmelding tegemoet.  Voor meer informatie kun je bellen met het algemene nummer  046-4575700 of Marjon Hermans via 06-57 55 63 83 of mail mantelzorg@piw.nl  
aanmelden

8 handige apps voor mantelzorgers

Wie doet deze week de was bij vader en moeder? Wat wil moeder morgen eten? Hoe laat heeft vader een afspraak bij de dokter? Het organiseren van de hulp en ondersteuning kan je als mantelzorger veel tijd en energie kosten. Op dit moment zijn er verschillende apps en websites beschikbaar om het groeiende aantal mantelzorgers te ontlasten. Sociaalweb.nl selecteerde 8 handige apps.

Alzheimer Assistent
Alzheimer Nederland heeft een app ontwikkeld voor mensen die zorgen voor iemand met dementie: de Alzheimer Assistent app. De app bevat informatie in tekst én in video over meer dan zestig onderwerpen.

Buurtwerk app
De Buurtwerk app brengt vraag en aanbod in een buurt bij elkaar. De app is vooral gericht op mensen die een steentje bij willen dragen in hun eigen buurt.

 Dementia app
De dementia-App helpt bij het ontzorgen van mensen met dementie en hun directe omgeving. Het contact via de app bevordert bovendien de sociale betrokkenheid en draagt bij aan de kwaliteit van leven.

EigenZorg app
Langer zelfstandig, onafhankelijk thuiswonen. Dat is niet alleen de wens van de overheid, maar ook die van de meeste ouderen. EigenZorg speelt in op deze ontwikkeling

Familienet
Familienet helpt zorgaanbieders om de communicatie met de familie van de cliënt te verbeteren. Verzorgers en familie delen berichten, foto's en documenten en houden een agenda bij. Familienet wordt aangeboden door de zorgaanbieder.

LiveSafe Finder-app
Deze app is bij uitstek geschikt om de veiligheid voor gezinnen of mensen die alleen werken, mantelzorgers en hulpverleners te waarborgen. De LiveSafe-app is vergelijkbaar met een los alarmapparaat.

 MiessAgenda
De MiessAgenda is een app die de agenda van de zorgvrager centraal stelt. Een besloten groep, zoals familie, buren, vrienden en de verzorgde zelf heeft toegang tot de agenda.

WeHelpen
Met wehelpen.nl kunnen mensen hulp vragen en hulp aanbieden. Ook kunnen gebruikers samen met bekenden zorgen voor een hulpnetwerk voor een ander. Wehelpen.nl biedt hulpvragen en mensen die hulp aanbieden.

Meer informatie klik hier

Bron Sociaalweb.nl