05
mrt
Geheugentraining "Houd uw brein fit" Het max aantal deelnemers is bereikt, aanmelden is nog mogelijk maar u komt dan op de reservelijst
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag         5 maart, 12 maart,  19 maart, 26 maart,                                                                                    9 april, 16 april, 23 april,  30 april,                                                                                    en   7 en 21 mei   Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten.  De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  20 februari 2024, vol=vol.   Bij voldoende deelnemers gaat de cursus door en ontvangt u uiterlijk in week 8 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83 / Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl of met Marla Geurts  06-17 99 17 78  
aanmelden
04
apr
Omgaan met dementie voor mantelzorgers HET MAXIMAAL AANTAL DEELNEMERS IS BEREIKT NA AANMELDING KOMT U OP DE RESERVELIJST
Speciaal voor mantelzorgers met een naaste met dementie is er de training "Omgaan met dementie voor mantelzorger", bestaande uit 3 dagdelen.  Deze training is ontwikkeld in samenwerking met de casemanagers van Hulp bij Dementie en de mantelzorgconsulenten van het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek.   Inhoud training:   De eerste bijeenkomst (04 april) is gericht op kennismaking en wat is dementie?   De tweede bijeenkomst (11 april) zal vooral de gevolgen in het gedrag bespreken en handvatten aanreiken hoe hiermee om te gaan.   De derde bijeenkomst (18 april) zal inzoomen op de ondersteuningsmogelijkheden om zo lang mogelijk als mantelzorger in balans te blijven.   De training wordt gratis aangeboden.   Voor vragen, neem contact op met Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56 of betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl   Aanmelden is verplicht. Er geldt een maximaal aantal deelnemers, VOL is VOL.   Dus meldt u snel aan, uiterlijk vóór 27 maart a.s.       
aanmelden

Aanpak extra middelen onafhankelijke cliƫntondersteuning bekend

De extra middelen voor onafhankelijke cliëntondersteuning uit het reageerakkoord (55 miljoen) zet minister De Jonge in 2018 vooral in voor een behoefte onderzoek, het verbeteren van de toegang tot cliëntondersteuning, het vergroten van bekendheid bij cliënten en hun naasten en het verbeteren van de kwaliteit en deskundigheid van cliëntondersteuners.

Dit blijkt uit de Kamerbrief van 12 juli. Mezzo is benieuwd hoe de plannen er in 2019 uit gaan zien als het gaat om daadwerkelijke uitbreiding van de onafhankelijke cliëntondersteuning. Mezzo blijft aandacht vragen bij de politiek voor de positie van mantelzorgers

Toch geen aandacht mantelzorgers 
De essentie van cliëntondersteuning is volgens de minister iemand die naast de cliënt staat met informatie, advies, voorlichting, vraagverheldering en de cliënt helpt om de weg te vinden in het complexe zorgstelsel. Het is een gemiste kans dat de aanpak niet spreekt over mantelzorgers, omdat zij regelmatig de zorg organiseren voor hun naaste. Het zijn dan juist mantelzorgers die het contact hebben met gemeenten, zorgkantoren, instanties en aanbieders. Mantelzorgers zouden direct aangesproken moeten worden, zodat zij op de hoogte zijn van de mogelijkheden voor cliëntondersteuning voor hun naaste en zichzelf. Hiervoor zou ook expliciet aandacht moeten zijn in de deskundigheidsbevordering en functiebeschrijving voor cliëntondersteuners.

Van mantelzorger naar cliënt 
Mezzo is daarnaast van mening dat mantelzorgers een specifieke doelgroep is voor onafhankelijke cliëntondersteuning die aandacht verdient. Ten eerste in het geval van tegenstrijdige belangen tussen zorgvrager en mantelzorger in bijvoorbeeld het keukentafelgesprek. Dan zou ook een cliëntondersteuner beschikbaar moeten zijn voor de mantelzorger. Ten tweede kan een mantelzorger zelf ook cliënt worden en behoefte hebben aan ondersteuning. Bijvoorbeeld als er sprake is van (dreigende) overbelasting. Clientondersteuners dienen dan ook kennis te hebben over mantelzorg, mantelzorgondersteuning en overbelasting. In dat geval kan een mantelzorgconsulent of mantelzorgmakelaar met specialistische kennis passende ondersteuning geven en respijtzorg organiseren. 

Casemanagement voor specifieke doelgroepen
Wanneer de zorg- en ondersteuningsvraag langdurig en intensief is gaat cliëntondersteuning over in casemanagement. Mezzo is erg enthousiast dat de minister een deel van het budget inzet om casemanagement te organiseren voor onder meer ouders van zeer ernstig verstandelijk en meervoudig beperkte kinderen en mensen met ernstige vormen van niet-aangeboren hersenletsel. Juist voor deze groepen mantelzorgers, die vaak langdurig en intensieve zorg geven aan hun naaste en daardoor een verhoogd risico op overbelasting hebben, is goede ondersteuning noodzakelijk om de zorg vol te houden.

Lees de kamerbrief.

In een brief aan minister de Jonge (VWS) vraagt Mezzo om meer aandacht voor de positie van mantelzorgers in de aanpak om cliëntondersteuning te verbeteren. Ook mantelzorgers hebben recht op onafhankelijke cliëntondersteuning.

Bron: Mezzo