10
mrt
Omgaan met dementie voor mantelzorgers NA AANMELDING KOMT U OP DE RESERVELIJST DAAR HET MAX AANTAL DEELNEMERS IS BEREIKT
Deze training zit reeds vol, maar u kunt zich toch nog aanmelden. Dan komt u op de wachtlijst voor de volgende training die dit jaar  zeker nog gegeven gaat worden.  Zodra de data bekend zijn zullen we u hiervoor als eerste benaderen.  Inhoud training: Speciaal voor mantelzorgers met een naaste met dementie is er de training "Omgaan met dementie voor mantelzorgers", bestaande uit 3 dagdelen.  Deze training is ontwikkeld in samenwerking met de casemanagers van Hulp bij Dementie en de mantelzorgconsulenten van het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek.   De eerste bijeenkomst (10 maart) is gericht op kennismaking en wat is dementie?   De tweede bijeenkomst (17 maart) zal vooral de gevolgen in het gedrag bespreken en handvatten aanreiken hoe hiermee om te gaan.   De derde bijeenkomst (31 maart) zal inzoomen op de ondersteuningsmogelijkheden om zo lang mogelijk als mantelzorger in balans te blijven.   De training wordt gratis aangeboden.   Voor vragen, neem contact op met Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56 of betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl of Marjon Schmeetz via 06 - 57 55 63 83 / marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl.   Meldt u aan via:  AANMELDEN   NB de laatste bijeenkomst is van 13.30-15.30 uur.        
aanmelden
10
mrt
Workshop Blijf in Balans. Hoe combineer ik werk, privé en (mantel)zorg? 3 bijeenkomsten
Mantelzorgers zorgen langdurig en intensief voor hun hulpbehoevende partner, ouder, kind, vriend of buur. Veel mantelzorgers zien deze hulp als vanzelfsprekend. Het zorgen voor een ander wordt vaak met liefde gedaan. Dat neemt niet weg dat de zorg soms zwaar is en dat er soms moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. De zorg voor een naaste wordt vaak gecombineerd met werk of andere bezigheden buitenshuis. In de praktijk zien we vaak dat de zorg, vaak ongemerkt, zwaarder wordt naarmate de tijd verstrijkt. Om de zorg ook op lange termijn goed vol te kunnen houden kan een workshop Blijf in Balans zinvol zijn. Tijdens deze workshop proberen we tips en handvaten te geven om goed in balans te blijven en hiermee te voorkómen dat de mantelzorger overbelast raakt. Het gaat uiteindelijk om een goede balans tussen draagkracht en draaglast. Deze gratis workshop/cursus wordt gegeven op: Maandag 10, 17 en 31 maart 2025. Het is één programma bestaande uit 3 bijeenkomsten en alle 3 de bijeenkomsten zijn van 19.00 - 21.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m 26 februari a.s. via formulier aanmelden    vol=vol   Bij voldoende deelnemers gaat de workshop door en ontvangt u uiterlijk in week 10 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn en nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56 of mail betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl of  Marjon Schmeetz, 06 - 57 55 63 83 / marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl.    
aanmelden

Bent u mantelzorger of ontvangt u mantelzorg? Dan is dit misschien interessant nieuws voor u:

Als mantelzorger bent u betrokken bij de zorg voor een naaste. U helpt omdat het u voldoening geeft of misschien vindt u die zorg wel vanzelfsprekend. Door de veranderingen in de samenleving is het voor steeds meer mensen realiteit om werk en mantelzorg te combineren. Meer zorg en ondersteuning zelf regelen heeft mogelijk invloed op uw persoonlijke en werkende leven.

In samenwerking met CNV Vakmensen doet het programma Zorg Verandert deze zomer onderzoek naar de ervaringen van u als mantelzorger. Het onderzoek richt zich op uw persoonlijke ervaringen die u als mantelzorgers heeft in het dagelijks leven. Wat gaat er goed en wat gaat minder goed? Waar loopt u tegenaan en hoe gaat u daarmee om? Hoe reageert uw omgeving, uw werkgever en bij wie of waar vindt u steun? In dit vertelonderzoek staat úw persoonlijke verhaal centraal. Goede voorbeelden zijn van grote waarde; ze kunnen anderen inspireren en motiveren.

Het Platform Mantelzorg Limburg werkt met hen samen aan de verspreiding van deze oproep onder mantelzorgers in Limburg en werkt straks met hen samen aan het verspreiden van de resultaten.

Deel veilig uw ervaringen in het Vertelpunt Mantelzorg
Wij willen u vragen uw ervaringen te delen via deze link: Vertelpunt Mantelzorg. U kunt een vragenlijst invullen waarmee u ook uw persoonlijke ervaringen kunt delen. Uw ervaringen worden samen met die van vele andere mantelzorgers vergeleken. Daarmee geeft u mantelzorgers een stem en maakt mantelzorg beter zichtbaar. De persoonlijke gegevens die u deelt, worden uitsluitend gebruikt voor dit onderzoek. Na afloop van het onderzoeksproject worden uw gegevens verwijderd, in overeenstemming met de AVG privacywet.

De resultaten van het onderzoek ontvangen?
Na half september sluit het Vertelpunt en worden de resultaten in een rapport weergegeven. Als u dit rapport wilt ontvangen, kunt u een mailbericht te sturen naar zorgverandert@iederin.nl.  Vermeld u in de titel van uw mailbericht: Onderzoeksrapport Mantelzorg. U krijgt het toegankelijke en goed leesbare onderzoeksrapport in oktober toegestuurd.

Zorg Verandert en CNV Vakmensen
Het programma Zorg Verandert helpt mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben met het vinden van passende oplossingen voor hun zorg- of ondersteuningsvragen. Zorg Verandert wordt sinds 2015 gefinancierd door het ministerie van VWS en heeft sindsdien honderden bijeenkomsten door het hele land georganiseerd voor zorgvragers en voor hun mantelzorgers. CNV Vakmensen is partner in het Vertelpunt mantelzorg, omdat zij het belang van mantelzorg wil helpen benadrukken.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over Zorg Verandert, het mantelzorgonderzoek of wilt u hulp bij het invullen van de vragenlijst? Mailt u dan uw vragen naar zorgverandert@iederin.nl of bel tijdens kantooruren met Liza Zeilstra 06 19236377.

Bron: Burgerkracht Limburg