05
mrt
Geheugentraining "Houd uw brein fit" Het max aantal deelnemers is bereikt, aanmelden is nog mogelijk maar u komt dan op de reservelijst
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag         5 maart, 12 maart,  19 maart, 26 maart,                                                                                    9 april, 16 april, 23 april,  30 april,                                                                                    en   7 en 21 mei   Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten.  De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  20 februari 2024, vol=vol.   Bij voldoende deelnemers gaat de cursus door en ontvangt u uiterlijk in week 8 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83 / Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl of met Marla Geurts  06-17 99 17 78  
aanmelden
13
mei
Mantelzorgers ontmoeten elkaar in Geleen
Als mantelzorger sta je klaar voor een naaste, je doet allerlei zorg- en regeltaken en hebt een luisterend oor. Wil je dit graag  blijven doen, dan is het nodig ook af en toe tijd voor jezelf te nemen en stil te staan bij wat jou bezighoudt. Het ventileren van gevoelens, angsten en zorgen, maar ook het delen van lichtpuntjes en mooie ervaringen, kan heel waardevol zijn.  Daarom organiseert Steunpunt Mantelzorg bijeenkomsten voor mantelzorgers, om onder het genot van een kop koffie, een goed gesprek te hebben of gewoon even op andere gedachten te komen.  Heb jij behoefte om met andere mantelzorgers te praten over je ervaringen, zorgen en gevoelens of heb je gewoon een luisterend oor nodig of heb je vragen? Dan ben je van harte welkom.   Wens je meer informatie over deze bijeenkomst of heb je andere vragen neem dan contact op met Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56 of betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl Aanmelden is verplicht en kan t/m 06 mei a.s. Vol = Vol.
aanmelden

Bereidheid van mantelzorgers kent grenzen

De behoefte aan mantelzorg zal de komende jaren fors toenemen, maar de bereidheid om te zorgen groeit daarin niet mee. Van de Nederlanders die op dit moment (nog) niet zorgen, ervaart 70% restricties om te gaan zorgen voor een ander. Daarnaast is het aandeel dat vindt dat je hulp zoveel mogelijk van je netwerk moet krijgen, fors gedaald. 

De bereidheid van mantelzorgers heeft zijn grens bereikt, concludeert Mezzo naar aanleiding van de vandaag gepresenteerde mantelzorg cijfers uit het rapport Voor Elkaar? van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 heeft als doel zorg en ondersteuning dichtbij mensen te brengen. Mantelzorgers spelen hierin een cruciale rol. 

Met veel mantelzorgers gaat het goed, maar er is geen voortuitgang geboekt voor de mantelzorgers die de afgelopen jaren de meeste zorg op zich hebben genomen. Het aantal overbelaste mantelzorgers is de afgelopen twee jaar niet significant afgenomen. De manieren om overbelasting tegen te gaan of te voorkomen zijn bij de mantelzorger onbekend, onbereikbaar en komen om andere redenen niet tot stand. 

Bereidheid inzet netwerk fors afgenomen
Op dit moment zijn er voor iedere 85-plusser in potentie 13 mantelzorgers beschikbaar. Als gevolg van de vergrijzing zullen dit er in 2040 nog maar 5 zijn. Onder de huidige omstandigheden zit er geen grote groei meer in het aantal mantelzorgers dat zich wil en kan inzetten voor een ander. Van de mensen die nu nog niet zorgen heeft 70% geen tijd of ondervindt zelf gezondheidsproblemen. 

Daarnaast is het aandeel dat vindt dat je hulp zoveel mogelijk van je netwerk moet krijgen fors gedaald; van 41% (2010) naar 23% (2016). Dit is een zorgwekkende ontwikkeling aldus de belangenvereniging voor mantelzorgers. 

‘Willen we als samenleving in de toekomst kunnen blijven bouwen op mantelzorgers dan moeten we mantelzorgers serieus nemen in plaats van onszelf rijk te rekenen met het idee dat de mantelzorger het wel doet,’ aldus Liesbeth Hoogendijk, directeur Mezzo. 

Wat moet er gebeuren?
Mantelzorgers geven aan dat ze wel willen helpen maar dat hier ook een grens aan zit; dat dit niet teveel moet zijn en dat deze hulp vooral aanvullend moet zijn. 

Hoogendijk: ‘Hieruit blijkt dat mensen willen zorgen op een manier die bij hun eigen leven past en die haalbaar is.’ 

Volgens Mezzo moet het volgende gebeuren: 

  • Bewustwordingscampagne voor ondersteuning mantelzorgers nu uitvoeren. (motie Ellemeet, juni 2017)
  • Mantelzorgers niet langer tegenwerken in huidige wet- en regelgeving www.mezzo.nl/belemmering.
  • Voor wie wil een cliëntondersteuner die adviseert, begeleidt en regeldruk verlaagt.
  • Respijtzorg ruimhartig toekennen, zeker voor groepen die hoge belasting ervaren.
  • Sterkere positie voor huisarts en Steunpunt Mantelzorg.
  • Meer mantelzorgvriendelijke werkgevers zodat werk en mantelzorg beter te combineren is.

Meer informatie

Bron: Mezzo