01
sep
Diverse keren dit jaar: Steunpunt Mantelzorg presenteert de documentaire WEI, omgaan met dementie
Het Steunpunt Mantelzorg gaat diverse keren dit jaar in het kader van het thema "Omgaan met dementie" de documentaire WEI vertonen, waarin naast het draaien van de film ook gelegenheid is om in gesprek te gaan met deskundigen op het gebied van dementie.  We zijn voornemens dit ongeveer elke 2 maanden te doen in de periode februari t/m november.  Dus houd uw mailbox in de gaten, wij versturen tijdig een uitnodiging! Heeft u tussentijds al vragen? Neem dan contact op met Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56/ betsie.horrichs@piw.nl .  
aanmelden
26
sep
Workshop Blijf in Balans; hoe combineer ik werk, privé en (mantel)zorg? (drie bijeenkomsten)
Mantelzorgers zorgen langdurig en intensief voor hun hulpbehoevende partner, ouder, kind, vriend of buur. Veel mantelzorgers zien deze hulp als vanzelfsprekend. Het zorgen voor een ander wordt vaak met liefde gedaan. Dat neemt niet weg dat de zorg soms zwaar is en dat er soms moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. De zorg voor een naaste wordt vaak gecombineerd met werk of andere bezigheden buitenshuis. In de praktijk zien we vaak dat de zorg, vaak ongemerkt, zwaarder wordt naarmate de tijd verstrijkt. Om de zorg ook op lange termijn goed vol te kunnen houden kan een workshop Blijf in Balans zinvol zijn. Tijdens deze workshop proberen we tips en handvaten te geven om goed in balans te blijven en hiermee te voorkómen dat de mantelzorger overbelast raakt. Het gaat uiteindelijk om een goede balans tussen draagkracht en draaglast. Deze gratis workshop/cursus wordt gegeven op: Maandag  26 september en 10 en 17 oktober, het is één programma bestaande uit 3 bijeenkomsten en alle 3 de bijeenkomsten zijn van 19.00 - 21.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m 18 september a.s. vol=vol   Bij voldoende deelnemers gaat de workshop door en ontvangt u uiterlijk in week 38 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn en nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Betsie Horrichs 06 - 36 56 86 56/ betsie.horrichs@piw.nl .  
aanmelden

BordjeVol voortaan nog meer maatwerk

Om nog meer maatwerk te bieden bij het inventariseren wat jij als mantelzorger op je bordje hebt en wat je kunt doen om overbelasting te voorkomen, wordt BordjeVol voortaan in 2 sessies aangeboden.

Mantelzorgers hebben vaak veel op hun bordje. Soms ligt overbelasting op de loer. "BordjeVol Mantelzorg" geeft breed inzicht in de zorg gerelateerde taken én alle andere dingen die deel uitmaken van iemands leven. Het is een methode die gemaakt is door WeHelpen en die jou als mantelzorger helpt om keuzes te maken en bijvoorbeeld hulp van anderen in te schakelen.

Ofschoon het een doe-het-zelf programma is, heeft Steunpunt Mantelzorg WM ervoor gekozen BordjeVol in groepsverband aan te bieden. Uit ervaring weten we dat mantelzorgers het onderling uitwisselen van ervaringen als prettig en waardevol ervaren. Daarmee geeft het werken in kleine groepen een extra dimensie aan deze sowieso al effectieve methode BordjeVol. Tot voor kort boden we het programma aan tijdens één bijeenkomst. De ervaring heeft geleerd dat het nog meer rendement kan hebben wanneer we het uitsmeren over 2 bijeenkomsten.

- Tijdens de 1e bijeenkomst krijg je spelenderwijs inzicht  in je energievreters en energiegevers.

- Tijdens  de 2e bijeenkomst kijken we naar welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen.

BordjeVol wordt regelmatig aangeboden bij jou in de buurt. Bekijk voor het actuele aanbod: Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek (steunpuntmantelzorg-wm.nl) 

Naast het groepsaanbod bestaat er uiteraard ook altijd de mogelijkheid om BordjeVol zelfstandig te doen en kan het worden opgehaald bij het Steunpunt Mantelzorg WM bij jou in de buurt.

Ook is er altijd de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek naar aanleiding van jouw resultaten, wanneer je vragen hebt over hoe nu verder.

Steunpunt Mantelzorg is er voor jou!