05
mrt
Geheugentraining "Houd uw brein fit" Het max aantal deelnemers is bereikt, aanmelden is nog mogelijk maar u komt dan op de reservelijst
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag         5 maart, 12 maart,  19 maart, 26 maart,                                                                                    9 april, 16 april, 23 april,  30 april,                                                                                    en   7 en 21 mei   Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten.  De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  20 februari 2024, vol=vol.   Bij voldoende deelnemers gaat de cursus door en ontvangt u uiterlijk in week 8 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83 / Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl of met Marla Geurts  06-17 99 17 78  
aanmelden
04
apr
Omgaan met dementie voor mantelzorgers HET MAXIMAAL AANTAL DEELNEMERS IS BEREIKT NA AANMELDING KOMT U OP DE RESERVELIJST
Speciaal voor mantelzorgers met een naaste met dementie is er de training "Omgaan met dementie voor mantelzorger", bestaande uit 3 dagdelen.  Deze training is ontwikkeld in samenwerking met de casemanagers van Hulp bij Dementie en de mantelzorgconsulenten van het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek.   Inhoud training:   De eerste bijeenkomst (04 april) is gericht op kennismaking en wat is dementie?   De tweede bijeenkomst (11 april) zal vooral de gevolgen in het gedrag bespreken en handvatten aanreiken hoe hiermee om te gaan.   De derde bijeenkomst (18 april) zal inzoomen op de ondersteuningsmogelijkheden om zo lang mogelijk als mantelzorger in balans te blijven.   De training wordt gratis aangeboden.   Voor vragen, neem contact op met Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56 of betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl   Aanmelden is verplicht. Er geldt een maximaal aantal deelnemers, VOL is VOL.   Dus meldt u snel aan, uiterlijk vóór 27 maart a.s.       
aanmelden

Dialoog met de Samenleving Zuyderland en mantelzorger samen in balans

Op woensdag 13 april 2022 organiseerde Zuyderland de jaarbijeenkomst Dialoog met de Samenleving: een interactieve middag waarbij mantelzorg en de verbinding met Zuyderland centraal stond. 

Zuyderland kent vele mantelzorgers, zowel in het ziekenhuis alsook in de ouderenzorg. De verbinding tussen medewerkers en mantelzorgers vindt Zuyderland erg belangrijk. Worden mantelzorgers gezien en gehoord en mogen zij ook nee zeggen? Krijgen mantelzorgers voldoende middelen om thuis de zorg te kunnen bieden, zonder zichzelf daarin te verliezen.  

Betsie Horrichs, mantelzorgconsulent Steunpunt Mantelzorg WM ging samen met haar collega van het Steunpunt Mantelzorg Parkstad, Chantal Timmermans, in gesprek met dagvoorzitter Vivian Lataster. Zij spraken over datgene wat het Steunpunt Mantelzorg voor mantelzorgers kan betekenen. Ook werd stil gestaan bij de vraag wanneer nu iemand mantelzorger is en wanneer het belangrijk is dat je aan de bel trekt bij het Steunpunt.  

Wideke Nijdam, lid Raad van Bestuur Zuyderland en Ed Zelissen, RvE manager Zuyderland Academie, Kwaliteit en Veiligheid, bedrijfsvoering & PAG, zijn zelf ook mantelzorger. Zij deelden hierin hun ervaringen en eveneens hoe zij deze meenemen in hun werk binnen Zuyderland. Zo kwam het belang van maatwerk aan de orde en eveneens hoe belangrijk de mantelzorger is tijdens gesprekken met specialisten. Tenslotte sprak Vivian met hen over de academie van Zuyderland met onder andere als doel de samenwerking tussen medewerkers, patiënten en mantelzorgers te verbeteren. Een van de aanwezigen gaf aan dat er behoefte is aan 1 aanspreekpunt voor de mantelzorger. Dit was een mooie aftrap voor de dialoog met de samenleving! 

Tijdens het Huiskamergesprek sprak Vivian Lataster met ervaringsdeskundigen Petra, Pauline en Ben die mantelzorger zijn voor een van ouders.Hun ervaringen zorgden voor veel herkenning bij de aanwezigen waarbij steeds naar voren kwam dat mantelzorg met liefde wordt verleend. En gelijktijdig zwaar kan zijn waarbij mantelzorgers het vaak heel moeilijk vinden om goed voor zichzelf te blijven zorgen.  

Congrescolumnist Marc van Oosterhout sloot de middag af met een overpeinzing van de middag en eindigde zijn verhaal met de zinnen. “Ontmantel de mantelzorger niet, investeer, ondersteun en ontwikkel. Met de mantel der liefde sta jij klaar voor je naaste, haast onzelfzuchtig ben jij er altijd en ben jij bereid jezelf op de tweede plaats te zetten. Hulp is niet ver en jij bent die superster. En was het verhaal van jullie allemaal en soms zit er meer liefde in stilte dan in woorden” 

Al met al een innoverende middag die de start inluidt van een mooie samenwerking tussen de formele en informele zorg.