20
mei
Diverse keren dit jaar: Steunpunt Mantelzorg presenteert de documentaire WEI, omgaan met dementie
Het Steunpunt Mantelzorg gaat diverse keren dit jaar in het kader van het thema "Omgaan met dementie" de documentaire WEI vertonen, waarin naast het draaien van de film ook gelegenheid is om in gesprek te gaan met deskundigen op het gebied van dementie.  We zijn voornemens dit ongeveer elke 2 maanden te doen in de periode februari t/m november. Zodra de RIVM richtlijnen het toelaten plannen wij een dergelijke bijeenkomst voortaan kort tevoren, zodat de kans op doorgang het grootst is. Dus houd uw mailbox in de gaten, wij versturen tijdig een uitnodiging! Heeft u tussentijds al vragen? Neem dan contact op met Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56/ betsie.horrichs@piw.nl of met Renata Jednoróg 06 - 40 91 92 55/ renata.jednorog@piw.nl.  
aanmelden
28
jun
Mantelzorgers ontmoeten elkaar in Beek
Als mantelzorger sta je klaar voor een naaste, je doet allerlei zorg- en regeltaken en hebt een luisterend oor. Wil je dit graag  blijven doen, dan is het nodig ook af en toe tijd voor jezelf te nemen en stil te staan bij wat jou bezighoudt.  Daarom organiseert Steunpunt Mantelzorg bijeenkomsten voor mantelzorgers, om onder het genot van een kop koffie, een goed gesprek te hebben of gewoon even op andere gedachten te komen.  Heb jij behoefte om met andere mantelzorgers te praten over je ervaringen, zorgen en gevoelens of heb je gewoon een luisterend oor nodig of heb je vragen? Dan ben je van harte welkom.   Wens je meer informatie over deze bijeenkomst of heb je andere vragen neem dan contact op met  Astrid Vermeulen, telefoon 06 -  40 07 90 96/ astrid.vermeulen@piw.nl of Betsie Horrichs, 06 – 36 56 86 56/ betsie.horrichs@piw.nl  Aanmelden is verplicht. Vol = Vol . Aanmelden kan t/m 27 juni 2022.    
aanmelden

Dialoog met de Samenleving Zuyderland en mantelzorger samen in balans

Op woensdag 13 april 2022 organiseerde Zuyderland de jaarbijeenkomst Dialoog met de Samenleving: een interactieve middag waarbij mantelzorg en de verbinding met Zuyderland centraal stond. 

Zuyderland kent vele mantelzorgers, zowel in het ziekenhuis alsook in de ouderenzorg. De verbinding tussen medewerkers en mantelzorgers vindt Zuyderland erg belangrijk. Worden mantelzorgers gezien en gehoord en mogen zij ook nee zeggen? Krijgen mantelzorgers voldoende middelen om thuis de zorg te kunnen bieden, zonder zichzelf daarin te verliezen.  

Betsie Horrichs, mantelzorgconsulent Steunpunt Mantelzorg WM ging samen met haar collega van het Steunpunt Mantelzorg Parkstad, Chantal Timmermans, in gesprek met dagvoorzitter Vivian Lataster. Zij spraken over datgene wat het Steunpunt Mantelzorg voor mantelzorgers kan betekenen. Ook werd stil gestaan bij de vraag wanneer nu iemand mantelzorger is en wanneer het belangrijk is dat je aan de bel trekt bij het Steunpunt.  

Wideke Nijdam, lid Raad van Bestuur Zuyderland en Ed Zelissen, RvE manager Zuyderland Academie, Kwaliteit en Veiligheid, bedrijfsvoering & PAG, zijn zelf ook mantelzorger. Zij deelden hierin hun ervaringen en eveneens hoe zij deze meenemen in hun werk binnen Zuyderland. Zo kwam het belang van maatwerk aan de orde en eveneens hoe belangrijk de mantelzorger is tijdens gesprekken met specialisten. Tenslotte sprak Vivian met hen over de academie van Zuyderland met onder andere als doel de samenwerking tussen medewerkers, patiënten en mantelzorgers te verbeteren. Een van de aanwezigen gaf aan dat er behoefte is aan 1 aanspreekpunt voor de mantelzorger. Dit was een mooie aftrap voor de dialoog met de samenleving! 

Tijdens het Huiskamergesprek sprak Vivian Lataster met ervaringsdeskundigen Petra, Pauline en Ben die mantelzorger zijn voor een van ouders.Hun ervaringen zorgden voor veel herkenning bij de aanwezigen waarbij steeds naar voren kwam dat mantelzorg met liefde wordt verleend. En gelijktijdig zwaar kan zijn waarbij mantelzorgers het vaak heel moeilijk vinden om goed voor zichzelf te blijven zorgen.  

Congrescolumnist Marc van Oosterhout sloot de middag af met een overpeinzing van de middag en eindigde zijn verhaal met de zinnen. “Ontmantel de mantelzorger niet, investeer, ondersteun en ontwikkel. Met de mantel der liefde sta jij klaar voor je naaste, haast onzelfzuchtig ben jij er altijd en ben jij bereid jezelf op de tweede plaats te zetten. Hulp is niet ver en jij bent die superster. En was het verhaal van jullie allemaal en soms zit er meer liefde in stilte dan in woorden” 

Al met al een innoverende middag die de start inluidt van een mooie samenwerking tussen de formele en informele zorg.