05
mrt
Geheugentraining "Houd uw brein fit" Het max aantal deelnemers is bereikt, aanmelden is nog mogelijk maar u komt dan op de reservelijst
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag         5 maart, 12 maart,  19 maart, 26 maart,                                                                                    9 april, 16 april, 23 april,  30 april,                                                                                    en   7 en 21 mei   Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten.  De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  20 februari 2024, vol=vol.   Bij voldoende deelnemers gaat de cursus door en ontvangt u uiterlijk in week 8 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83 / Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl of met Marla Geurts  06-17 99 17 78  
aanmelden
13
mei
Mantelzorgers ontmoeten elkaar in Geleen
Als mantelzorger sta je klaar voor een naaste, je doet allerlei zorg- en regeltaken en hebt een luisterend oor. Wil je dit graag  blijven doen, dan is het nodig ook af en toe tijd voor jezelf te nemen en stil te staan bij wat jou bezighoudt. Het ventileren van gevoelens, angsten en zorgen, maar ook het delen van lichtpuntjes en mooie ervaringen, kan heel waardevol zijn.  Daarom organiseert Steunpunt Mantelzorg bijeenkomsten voor mantelzorgers, om onder het genot van een kop koffie, een goed gesprek te hebben of gewoon even op andere gedachten te komen.  Heb jij behoefte om met andere mantelzorgers te praten over je ervaringen, zorgen en gevoelens of heb je gewoon een luisterend oor nodig of heb je vragen? Dan ben je van harte welkom.   Wens je meer informatie over deze bijeenkomst of heb je andere vragen neem dan contact op met Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56 of betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl Aanmelden is verplicht en kan t/m 06 mei a.s. Vol = Vol.
aanmelden

Gemeenten sluiten steeds vaker alle mantelzorgers uit van pgb-betaling

Steeds meer gemeenten sluiten alle mantelzorgers in de gemeente bij voorbaat uit van uitbetaling via een persoonsgebonden budget (pgb). Tv-programma De Monitor (KRO-NCRV) besteedt hier in de uitzending van vanavond ook aandacht aan. Wanneer dit door gemeenten wordt toegepast uit angst voor misbruik van het pgb-geld constateert mantelzorgvereniging Mezzo dat er sprake is van ‘geïnstitutionaliseerd wantrouwen’.  

Mantelzorgers willen graag voor een ander zorgen en doen dat ook massaal; op dit moment zijn er 4 miljoen mantelzorgers in Nederland. Zij houden een oogje in het zeil, doen de boodschappen en de administratie, gaan mee naar het ziekenhuis en bieden bijvoorbeeld emotionele steun. Dit zijn allemaal mantelzorgtaken waarvoor nooit een indicatie zal worden afgegeven.   

Keuzevrijheid
Wanneer echter tijdens een keukentafelgesprek blijkt dat er naast mantelzorg ook professionele hulp gewenst is, kan een zorgvrager kiezen voor zorg via een zorgorganisatie (natura) of zorg via een persoongebonden budget (pgb). Als de zorgvrager kiest voor een pgb, dan moet er ruimte zijn om bijvoorbeeld zelf te bepalen wie wanneer welke zorg verleent. Alleen dan is er sprake van eigen regie, en dat is het uitgangspunt van het pgb. Een gemeente mag eisen stellen aan de zorg die wordt geleverd, maar niet bepalen wie de zorg verleent. 

In veel gevallen is een mantelzorger hiervoor de meest aangewezen persoon omdat die de zorgvrager goed kent en vaak inwonend is, waardoor flexibele zorg mogelijk is. Het gaat hierbij dan om geïndiceerde zorgtaken, bovenop de bovenstaande mantelzorgtaken. Die taken zijn dus ook niet meer te benoemen als mantelzorg, ze gaan echt een stap verder. Mezzo constateert dat dit een glijdende schaal is, waarbij mantelzorg steeds verder wordt opgerekt. 

Geïnstitutionaliseerd wantrouwen 
Mezzo krijgt signalen van mantelzorgers dat gemeenten dit doen omdat ze bang zijn dat straks alle mantelzorgers voor hun zorgtaken betaald willen worden. En dat zij daarom op voorhand als regel hanteren dat mantelzorgers worden uitgesloten van pgb-toekenning. Liesbeth Hoogendijk, directeur Mezzo noemt de angst voor misbruik van pgb-geld ‘geïnstitutionaliseerd wantrouwen’. ‘De gemeente vertrouwt haar burgers op voorhand niet en gaat uit van misbruik.’  

Volgens Mezzo is dit de omgekeerde wereld; nu mantelzorgers een steeds grotere rol krijgen in de zorg voor een ander moeten zij juist meer erkenning krijgen in plaats van wantrouwen. Dit staat ook haaks op de gedachte achter de transitie in de zorg die juist maatwerk voor ogen had, in plaats van alle mantelzorgers in de gemeente dezelfde regels opleggen.  

Ook zorgverzekeraars 
Overigens remmen niet alleen gemeenten het gebruik van pgb’s af. Mezzo krijgt  geregeld signalen dat ook zorgverzekeraars  een pgb weigeren omdat de zorg ook in natura geleverd zou kunnen worden. Terwijl de zorg helemaal niet planbaar blijkt te zijn.

Bron: Mezzo.nl