10
mrt
Omgaan met dementie voor mantelzorgers NA AANMELDING KOMT U OP DE RESERVELIJST DAAR HET MAX AANTAL DEELNEMERS IS BEREIKT
Deze training zit reeds vol, maar u kunt zich toch nog aanmelden. Dan komt u op de wachtlijst voor de volgende training die dit jaar  zeker nog gegeven gaat worden.  Zodra de data bekend zijn zullen we u hiervoor als eerste benaderen.  Inhoud training: Speciaal voor mantelzorgers met een naaste met dementie is er de training "Omgaan met dementie voor mantelzorgers", bestaande uit 3 dagdelen.  Deze training is ontwikkeld in samenwerking met de casemanagers van Hulp bij Dementie en de mantelzorgconsulenten van het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek.   De eerste bijeenkomst (10 maart) is gericht op kennismaking en wat is dementie?   De tweede bijeenkomst (17 maart) zal vooral de gevolgen in het gedrag bespreken en handvatten aanreiken hoe hiermee om te gaan.   De derde bijeenkomst (31 maart) zal inzoomen op de ondersteuningsmogelijkheden om zo lang mogelijk als mantelzorger in balans te blijven.   De training wordt gratis aangeboden.   Voor vragen, neem contact op met Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56 of betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl of Marjon Schmeetz via 06 - 57 55 63 83 / marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl.   Meldt u aan via:  AANMELDEN   NB de laatste bijeenkomst is van 13.30-15.30 uur.        
aanmelden
10
mrt
Workshop Blijf in Balans. Hoe combineer ik werk, privé en (mantel)zorg? 3 bijeenkomsten
Mantelzorgers zorgen langdurig en intensief voor hun hulpbehoevende partner, ouder, kind, vriend of buur. Veel mantelzorgers zien deze hulp als vanzelfsprekend. Het zorgen voor een ander wordt vaak met liefde gedaan. Dat neemt niet weg dat de zorg soms zwaar is en dat er soms moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. De zorg voor een naaste wordt vaak gecombineerd met werk of andere bezigheden buitenshuis. In de praktijk zien we vaak dat de zorg, vaak ongemerkt, zwaarder wordt naarmate de tijd verstrijkt. Om de zorg ook op lange termijn goed vol te kunnen houden kan een workshop Blijf in Balans zinvol zijn. Tijdens deze workshop proberen we tips en handvaten te geven om goed in balans te blijven en hiermee te voorkómen dat de mantelzorger overbelast raakt. Het gaat uiteindelijk om een goede balans tussen draagkracht en draaglast. Deze gratis workshop/cursus wordt gegeven op: Maandag 10, 17 en 31 maart 2025. Het is één programma bestaande uit 3 bijeenkomsten en alle 3 de bijeenkomsten zijn van 19.00 - 21.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m 26 februari a.s. via formulier aanmelden    vol=vol   Bij voldoende deelnemers gaat de workshop door en ontvangt u uiterlijk in week 10 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn en nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56 of mail betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl of  Marjon Schmeetz, 06 - 57 55 63 83 / marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl.    
aanmelden

Grotere inzet sociaal netwerk mislukt

Lukt het professionals om mensen meer zelfredzaam te laten worden? Het antwoord is nee. Dit blijkt uit onderzoek van de UvA en Universiteit voor Humanistiek naar decentralisatie in de praktijk. 

Professionele hulp
Van de 66 keukentafelgesprekken bleek het slechts in drie gevallen mogelijk om het sociale netwerk in te zetten. In de andere gevallen lukte dit niet, door bijvoorbeeld tijdgebrek of te grote afstand. Mensen bleven hierdoor afhankelijk van professionele hulp en ondersteuning. 

Drie tekorten
Professionals zijn te weinig toegerust om hun werk goed te kunnen doen. De regeldruk en bureaucratie neemt voor de zorgprofessional fors toe (professionaliseringstekort). 

Het beleid zegt dat deze transitie een onvermijdbare en onomkeerbare ontwikkeling is en geen politieke keuze. Hierdoor is er geen ruimte voor kritiek op het streven naar zelfredzaamheid en nabijheid (democratisch tekort).

Het sociale netwerk heeft maar beperkte mogelijkheden om (meer) te helpen. Tijdens het keukentafelgesprek wordt dit wel dringend gevraagd. Het gevolg is schuld- en schaamtegevoelens bij de hulpvrager (solidariteitstekort). 

Mezzo herkent deze gevoelens ook bij de mantelzorgers: 'Doe ik het soms niet goed genoeg? Of: Wat kan ik nog meer doen? 'Lees meer hierover vandaag in NRC waar Liesbeth Hoogendijk wordt geïnterviewd 5 jaar na de invoering van de term: participatiesamenleving.

Pleidooi
Het onderzoek pleit voor meer:

  • aandacht voor professionalisering, 
  • ruimte voor tegengeluid in het democratisch debat en 
  • solidariteit tussen vreemden op basis van collectieve voorzieningen

Waardeer naast nabijheid juist ook  afstand en weeg beide beter tegen elkaar af in plaats van nabijheid bij voorbaat te prefereren boven afstand.

Tot slot zou er in beleid meer aandacht moeten zijn voor de angst en het onvermogen van mensen om afhankelijk van anderen.

Meer informatie

Bron: Mezzo