15
dec
Mantelzorgers ontmoeten elkaar: Samen het jaar afsluiten
Als mantelzorger sta je het hele jaar klaar voor je zieke naaste. Als blijk van waardering willen samen met jullie het jaar afsluiten, onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers. Nog één keer dit jaar een moment van ontmoeting met andere mantelzorgers. Je bent van harte welkom! Aanmelden is verplicht en kan t/m 11 december a.s Vol = Vol, dus ben er op tijd bij. Zijn er nog vragen neem dan contact op met: Betsie Horrichs, 06 - 36 56 86 56 / betsie.horrichs@piw.nl of Marjon Schmeetz, 06 - 57 55 63 83 / marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl  Ontvangst vanaf 10.15 uur.
aanmelden
17
jan
BordjeVol! Compact. Zorg je voor een ander, zorg dan ook voor jezelf. Born
Mantelzorgers hebben vaak veel op hun bordje. Soms ligt overbelasting op de loer. BordjeVol Mantelzorg geeft breed inzicht in de zorg gerelateerde taken én alle andere dingen die deel uitmaken van iemands leven. Het is een methode die gemaakt is door WeHelpen en die jou als mantelzorger helpt om keuzes te maken en bijvoorbeeld hulp van anderen in te schakelen. We gaan er gezamenlijk mee aan de slag, waarbij je spelenderwijs inzicht krijgt in je energievreters en energiegevers, welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen. Zijn er nog  vragen, bel of mail met Betsie Horrichs, telefoon 06 - 36 56 86 56 / betsie.horrichs@piw.nl of Mathilde Reijnders, telefoon 06 - 36 53 47 64/ mathilde.reijnders@piw.nl . Wil je deelnemen? Aanmelden is verplicht en kan t/m 15 januari 2023 a.s.  Vol = Vol. Ontvangst vanaf 9.45 uur.
aanmelden

Mantelzorger mag gekort worden op bijstand

Mensen met een bijstandsuitkering die samenleven met anderen, die ook een inkomen hebben, mogen op die uitkering gekort worden. Ook als zij mantelzorgen.

Volgens de rechter kunnen mensen die een huishouden delen besparen op hun woonkosten, wat een verlaging van de bijstand rechtvaardigt. Wanneer mantelzorgers, als gevolg van het mantelzorgen, extra kosten maken, dan kunnen ze volgens de rechter bij de gemeente een aanvraag voor extra bijstand indienen. Deze uitspraak is van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in dit soort zaken.

Teleurstellende uitspraak
Mezzo is teleurgesteld in deze uitspraak. Deze betekent dat het “mantelzorgen op een manier die het best bij bepaalde situaties past” niet zal plaatsvinden, tegengewerkt of ingewikkeld gemaakt wordt. Wanneer het ‘mantelzorgen onder één dak’ leidt tot directe korting van de uitkering(en), is dit geen stimulans om op deze wijze voor elkaar te zorgen. De rechter stelt terecht dat wanneer er extra kosten worden gemaakt voor het mantelzorgen men daarvoor een verzoek voor bijzondere bijstand in kan dienen. Dat betekent echter dat de mantelzorger dan te maken krijgt met extra regeldruk, bureaucratie, en onzekerheid. Dit zal als drempel kunnen werken. Daarnaast zullen er gemeentelijke verschillen in het omgaan met dergelijke bijzondere bijstandsuitkeringen bestaan. Mezzo vindt deze beslissing in tegenspraak met de wens dat mensen voor elkaar willen en kunnen zorgen en blijft dit bij de politiek onder de aandacht brengen.

Bron: Mezzo