12
aug
Beweegsessie TAI CHI voor mantelzorgers samen met hun naaste met (beginnende) dementie.
Op maandag 12 augustus as. organiseren wij samen met onze collega's van Ecsplore een beweegsessie die in het teken staat van Tai Chi. Tai Chi is een term voor de Chinese filosofie van Yin en Yang. Ze zijn onafscheidelijk en complementair, ze vullen elkaar aan en symboliseren een natuurlijk evenwicht. Taijiquan is de Chinese bewegingsleer die is gebaseerd op deze Yin-Yang filosofie. Het is een bewegingsmethode, waarin vloeiende ronde bewegingen samengaan met de ontwikkeling van ademenergie. Tai Chi is ontstaan als een vorm van zelfverdediging, maar is ontwikkeld tot een totale oefening voor de gezondheid. De Tai Chi-vorm is een innerlijk gerichte oefenmethode met de bedoeling om te ontspannen door beweging en het lichaam en de geest met elkaar in balans te brengen. Daarbij zijn belangrijk de lichamelijke ontspanning, concentratie en eenheid, het waarnemen van Yin en Yang in je lichaam en in de vloeiende vormbewegingen. Zo werk je aan balans, houding, souplesse en lenigheid. Tai Chi is mindfull bewegen met de aandacht gericht naar jezelf. Wij nodigen u uit samen met uw naaste met dementie om deze beweegmiddag te gaan ervaren! Dus meld u samen aan! Wanneer: 12 augustus 2024 Waar: Wijksteunpunt De Linde , Hyacintenlaan 33,  6136 BH Geleen. Tijd:  14.00 - 15.30 uur Voor vragen of info neem contact op met Marjon Hermans,  06-57556383 of mail marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl Hopelijk bent u erbij! Met vriendelijke groet,Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek046 - 457 57 00www.steunpuntmantelzorg-wm.nl bijlage toevoegen
aanmelden
12
aug
Bewegen, ontmoeten en cultuur voor mensen met beginnende dementieā€
Stichting Ecsplore en Knooppunt Informele Zorg (onderdeel van de MIK & PIW Groep) slaan de handen ineen. Vanaf deze zomer organiseren zij 10 maandagen die in het teken staan om mensen met beginnende dementie en mantelzorgers samen te brengen in de gemeente Sittard-Geleen. De aftrap is op maandag 15 juli geweest met stoelyoga in de Mijnlampzaal van Wijksteunpunt De Linde. Tijdens het programma is er ook een samenwerking met Festival de Nederlandse Dansdagen, waarbij de organisaties mensen met beginnende dementie samenbrengen middels een participatievoorstelling waar samen wordt gedanst. Ook Beppie Kraft brengt in aanloop naar de 11e van de 11e de deelnemers in beweging tijdens een muzikaal intermezzo. Tenslotte is musicalster Suzan Seegers gecontracteerd om extra glans aan dit prachtige programma te geven. De maandagen vinden afwisselend plaats in De Hanenhof en Wijksteunpunt de Linde in Geleen alsmede het Toon Hermans Theater in Sittard.    Data:  12 augustus,  26 augustus,  9 september,  7 oktober,   21 oktober,             4 november,  18 november, 2 december en 16 december Tijd:  14.00- 16.00 uur Aanmelden kan via de volgende link:  https://www.ecsplore.nl/kwetsbare-groepen/beginnende-dementie/activiteiten/bewegen-ontmoeten-en-cultuur-voor-mensen-met-beginnende-dementie.      
aanmelden

Mantelzorger mag gekort worden op bijstand

Mensen met een bijstandsuitkering die samenleven met anderen, die ook een inkomen hebben, mogen op die uitkering gekort worden. Ook als zij mantelzorgen.

Volgens de rechter kunnen mensen die een huishouden delen besparen op hun woonkosten, wat een verlaging van de bijstand rechtvaardigt. Wanneer mantelzorgers, als gevolg van het mantelzorgen, extra kosten maken, dan kunnen ze volgens de rechter bij de gemeente een aanvraag voor extra bijstand indienen. Deze uitspraak is van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in dit soort zaken.

Teleurstellende uitspraak
Mezzo is teleurgesteld in deze uitspraak. Deze betekent dat het “mantelzorgen op een manier die het best bij bepaalde situaties past” niet zal plaatsvinden, tegengewerkt of ingewikkeld gemaakt wordt. Wanneer het ‘mantelzorgen onder één dak’ leidt tot directe korting van de uitkering(en), is dit geen stimulans om op deze wijze voor elkaar te zorgen. De rechter stelt terecht dat wanneer er extra kosten worden gemaakt voor het mantelzorgen men daarvoor een verzoek voor bijzondere bijstand in kan dienen. Dat betekent echter dat de mantelzorger dan te maken krijgt met extra regeldruk, bureaucratie, en onzekerheid. Dit zal als drempel kunnen werken. Daarnaast zullen er gemeentelijke verschillen in het omgaan met dergelijke bijzondere bijstandsuitkeringen bestaan. Mezzo vindt deze beslissing in tegenspraak met de wens dat mensen voor elkaar willen en kunnen zorgen en blijft dit bij de politiek onder de aandacht brengen.

Bron: Mezzo