28
feb
Cursus "Houd uw brein fit"
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag  28 februari,  7 maart, 14 maart,  21 maart, 28 maart, 4 april, 11 april, 18 april,  25 april,  2 mei a.s.   Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  20 februari a.s. vol=vol.   Bij voldoende deelnemers gaat de cursus door en ontvangt u uiterlijk in week 8 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83/ Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl of met Marla Geurts  06-17 99 17 78  
aanmelden
03
apr
BordjeVol Compact Geleen. Zorg je voor een ander zorg dan ook voor jezelf
Mantelzorgers hebben vaak veel op hun bordje. Soms ligt overbelasting op de loer. BordjeVol Mantelzorg geeft breed inzicht in de zorg gerelateerde taken én alle andere dingen die deel uitmaken van iemands leven. Het is een methode die gemaakt is door WeHelpen en die jou als mantelzorger helpt om keuzes te maken en bijvoorbeeld hulp van anderen in te schakelen. We gaan er gezamenlijk mee aan de slag, waarbij je spelenderwijs inzicht krijgt in je energievreters en energiegevers, welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen. Zijn er nog  vragen, bel of mail dan met Betsie Horrichs 06-36 56 86 56 of betsie.horrichs@piw.nl of Gitte Sieben 046 - 457 57 00/ gitte.sieben@piw.nl. Aanmelden is verplicht en kan t/m 30 maart a.s. Vol=Vol.   Ontvangst vanaf: 09.45 uur.
aanmelden

Mantelzorgers van mensen met dementie hebben het zwaar

Mantelzorgers die zorgen voor een familielid met dementie staan onder zware druk. Bijna 40% ontwikkelt binnen twee jaar ernstige depressieve symptomen. 5% denkt weleens aan zelfmoord of zelfbeschadiging. Dit blijkt uit onderzoek van VUmc.

Al langer is bekend dat mantelzorg voor een partner met dementie een van de zwaarste vormen van mantelzorg is. Maar dit cijfer van 40% is volgens Mezzo bijzonder hoog. 

Wat maakt zorgen met dementie zwaar?

  • De relatie met de zorgvrager verandert, die is niet meer gelijkwaardig. Je moet leren om daarmee om te gaan. Ook de gewone dingen.
  • Onrustig gevoel bij de mantelzorger. Wat is hij/zij nu aan het doen. Staat het gas wel uit, is de zorgvrager niet (’s nachts) aan het dwalen. Het is dus vaak niet alleen fysiek zorgen maar je ook zorgen maken over de situatie of de persoon.  
  • Omdat juist bekenden zo belangrijk zijn voor een dementerende is het lastig om de zorg zo maar even over te dragen. Niet elke vrijwilliger kan dit en telkens een andere professional is ook geen optie. Mantelzorgers kiezen er dan vaak voor om toch meer zorg te leveren dan eigenlijk goed voor ze is. 
  • Ook het wereldje van de mantelzorger kan kleiner worden. Omdat de omgeving de ziekte niet begrijpt of afhaakt. Daardoor staat de mantelzorger er vaker alleen voor.  

Wat kan helpen?
Respijt voor de zorgvrager is een oplossing maar dan wel in huis (vertrouwde omgeving) door vertrouwde mensen. Het eigen netwerk kan hiervoor een optie zijn maar het is ook van belang dat  vaste beroepsmensen hiervoor inzetbaar zijn. 

Meer informatie