28
feb
Cursus "Houd uw brein fit"
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag  28 februari,  7 maart, 14 maart,  21 maart, 28 maart, 4 april, 11 april, 18 april,  25 april,  2 mei a.s.   Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  20 februari a.s. vol=vol.   Bij voldoende deelnemers gaat de cursus door en ontvangt u uiterlijk in week 8 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83/ Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl of met Marla Geurts  06-17 99 17 78  
aanmelden
03
apr
BordjeVol Compact Geleen. Zorg je voor een ander zorg dan ook voor jezelf
Mantelzorgers hebben vaak veel op hun bordje. Soms ligt overbelasting op de loer. BordjeVol Mantelzorg geeft breed inzicht in de zorg gerelateerde taken én alle andere dingen die deel uitmaken van iemands leven. Het is een methode die gemaakt is door WeHelpen en die jou als mantelzorger helpt om keuzes te maken en bijvoorbeeld hulp van anderen in te schakelen. We gaan er gezamenlijk mee aan de slag, waarbij je spelenderwijs inzicht krijgt in je energievreters en energiegevers, welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen. Zijn er nog  vragen, bel of mail dan met Betsie Horrichs 06-36 56 86 56 of betsie.horrichs@piw.nl of Gitte Sieben 046 - 457 57 00/ gitte.sieben@piw.nl. Aanmelden is verplicht en kan t/m 30 maart a.s. Vol=Vol.   Ontvangst vanaf: 09.45 uur.
aanmelden

Mantelzorgwaardering Beek

De gemeente Beek wil graag een blijk van waardering uitspreken aan mantelzorgers voor hun zorg en inzet voor zorgvragers uit de gemeente Beek. Zorgvragers kunnen daarom voor hun mantelzorger een waardering aanvragen van € 175 voor het jaar 2016. De mantelzorgwaardering kan tot en met 31 maart 2017 aangevraagd worden.

Wie is mantelzorger?
Iemand is mantelzorger als hij/zij langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit zijn/haar persoonlijke omgeving zorgt. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.

Wat zijn de voorwaarden?
Om in aanmerking te komen voor de mantelzorgwaardering gelden onder meer de volgende criteria:

  1. De zorgvrager, de inwoner aan wie mantelzorg wordt verleend, woont in de gemeente Beek, de mantelzorger hoeft niet woonachtig te zijn in de gemeente Beek.
  2. Er is sprake van mantelzorg als er minimaal acht uur per week en langer dan drie maanden mantelzorg wordt verleend.
  3. Per zorgvrager kan maar één mantelzorgwaardering worden aangevraagd.
  4. De mantelzorger dient geregistreerd te staan bij het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek van Partners in Welzijn.

Aanvragen
De mantelzorgwaardering 2016 kan tot en met 31 maart 2017 worden aangevraagd via het aanvraagformulier. Geregistreerde mantelzorgers ontvangen dit formulier per post van het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek. Niet geregistreerde mantelzorgers kunnen zich melden bij het Steunpunt:

MFC De Molenberg Molenstraat 158, 6191 KR Beek Contactpersonen:
Astrid Vermeulen en Maarten Wehrens
T 046 - 457 57 00
avermeulen@piw.nl
mwehrens@piw.nl


Klik hier voor meer informatie, hulp bij invullen formulieren en regeling op de website van de gemeente Beek