15
dec
Mantelzorgers ontmoeten elkaar: Samen het jaar afsluiten
Als mantelzorger sta je het hele jaar klaar voor je zieke naaste. Als blijk van waardering willen samen met jullie het jaar afsluiten, onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers. Nog één keer dit jaar een moment van ontmoeting met andere mantelzorgers. Je bent van harte welkom! Aanmelden is verplicht en kan t/m 11 december a.s Vol = Vol, dus ben er op tijd bij. Zijn er nog vragen neem dan contact op met: Betsie Horrichs, 06 - 36 56 86 56 / betsie.horrichs@piw.nl of Marjon Schmeetz, 06 - 57 55 63 83 / marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl  Ontvangst vanaf 10.15 uur.
aanmelden
17
jan
BordjeVol! Compact. Zorg je voor een ander, zorg dan ook voor jezelf. Born
Mantelzorgers hebben vaak veel op hun bordje. Soms ligt overbelasting op de loer. BordjeVol Mantelzorg geeft breed inzicht in de zorg gerelateerde taken én alle andere dingen die deel uitmaken van iemands leven. Het is een methode die gemaakt is door WeHelpen en die jou als mantelzorger helpt om keuzes te maken en bijvoorbeeld hulp van anderen in te schakelen. We gaan er gezamenlijk mee aan de slag, waarbij je spelenderwijs inzicht krijgt in je energievreters en energiegevers, welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen. Zijn er nog  vragen, bel of mail met Betsie Horrichs, telefoon 06 - 36 56 86 56 / betsie.horrichs@piw.nl of Mathilde Reijnders, telefoon 06 - 36 53 47 64/ mathilde.reijnders@piw.nl . Wil je deelnemen? Aanmelden is verplicht en kan t/m 15 januari 2023 a.s.  Vol = Vol. Ontvangst vanaf 9.45 uur.
aanmelden

Moties ingediend tijdens debat over werkdruk mantelzorg

Op 7 juni werd in de Tweede Kamer een zogenaamd dertigledendebat gehouden over de werkdruk van mantelzorgers. De woordvoerders van de fracties stelden staatssecretaris Van Rijn vragen over knelpunten die mantelzorgers ondervinden. In antwoord op de vragen, gaf Van Rijn diverse malen aan in overleg met Mezzo en de VNG te gaan om de ondersteuning van mantelzorgers te verbeteren.

Moties over mantelzorg
Tijdens het debat werden diverse moties ingediend die direct of indirect op mantelzorg betrekking hebben.

De moties:

  • de positie van de mantelzorger aan de keukentafel
  • een onderzoek naar mantelzorgfonds om werk en mantelzorg beter te kunnen combineren
  • afschaffen kostendelersnorm (‘mantelzorgboete’), o.a. voor AOW i.c.m. met AIO-uitkering
  • een bewustwordingscampagne voor mantelzorgers
  • de aansprakelijkheidsverzekering van mantelzorgers
  • uitbreiding gemeentelijk basispakket met mantelzorgondersteuning
  • tegen verschraling professionele hulp

Aanstaande dinsdag wordt er over alle moties gestemd. We berichten er dan weer over.

Meer informatie

Van het debat is een ongecorrigeerd stenogram beschikbaar. Zie onder algemene documenten

Door de Staatssecretaris werd voor het debat op 2 juni een voorgangsbrief Mantelzorg aan de Tweede Kamer gestuurd. Zie voor zowel brief als moties onder te behandelen zaken.