05
mrt
Geheugentraining "Houd uw brein fit" Het max aantal deelnemers is bereikt, aanmelden is nog mogelijk maar u komt dan op de reservelijst
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag         5 maart, 12 maart,  19 maart, 26 maart,                                                                                    9 april, 16 april, 23 april,  30 april,                                                                                    en   7 en 21 mei   Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten.  De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  20 februari 2024, vol=vol.   Bij voldoende deelnemers gaat de cursus door en ontvangt u uiterlijk in week 8 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83 / Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl of met Marla Geurts  06-17 99 17 78  
aanmelden
13
mei
Mantelzorgers ontmoeten elkaar in Geleen
Als mantelzorger sta je klaar voor een naaste, je doet allerlei zorg- en regeltaken en hebt een luisterend oor. Wil je dit graag  blijven doen, dan is het nodig ook af en toe tijd voor jezelf te nemen en stil te staan bij wat jou bezighoudt. Het ventileren van gevoelens, angsten en zorgen, maar ook het delen van lichtpuntjes en mooie ervaringen, kan heel waardevol zijn.  Daarom organiseert Steunpunt Mantelzorg bijeenkomsten voor mantelzorgers, om onder het genot van een kop koffie, een goed gesprek te hebben of gewoon even op andere gedachten te komen.  Heb jij behoefte om met andere mantelzorgers te praten over je ervaringen, zorgen en gevoelens of heb je gewoon een luisterend oor nodig of heb je vragen? Dan ben je van harte welkom.   Wens je meer informatie over deze bijeenkomst of heb je andere vragen neem dan contact op met Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56 of betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl Aanmelden is verplicht en kan t/m 06 mei a.s. Vol = Vol.
aanmelden

Muziektherapie: een aanstekelijk medicijn bij dementie

Het is woensdagmiddag drie uur. Meneer Janssen zit in een stoel bijna emotieloos voor zich uit te kijken; verloren in zijn eigen wereld. Zo zit hij bijna elke dag. Z’n dochter komt vaak op bezoek, maar ook zij kan moeilijk contact maken. Vandaag laat ze haar vader echter naar jazzmuziek van Glenn Miller en Bing Crosby luisteren. Net na de oorlog danste hij op deze muziek. Eerst lijkt hij niet te reageren, maar dan bewegen zijn handen en zingt hij sommige woorden mee. Na een kwartier kan ze zelfs een klein gesprek met hem voeren. Een emotioneel moment, want haar vader sprak al ruim een maand niet meer.

Verhalen als deze zien en horen we steeds vaker. Muziek heeft invloed op gedrag en emoties. Zoveel dat het wordt toegepast in therapie. We spraken met Dr. Susan van Hooren, lector van het landelijk lectoraat KenVaK. Zij doet onderzoek naar het effect van muziektherapie bij dementie.

Voor wie is muziektherapie bedoeld?
“Muziektherapie is een therapie voor veel verschillende doelgroepen, waaronder ook voor ouderen. Het is met name geschikt voor ouderen met dementie en gedragsproblemen. Zo’n 85% van mensen met dementie zal in de loop van het ziekteproces met gedragsproblemen in aanraking komen. Muziek kan bepaalde emoties oproepen en daarmee de gemoedstoestand van een patiënt positief beïnvloeden. Mensen met dementie kunnen vaak nog goed meezingen met een melodie, terwijl ze allerlei andere zaken vergeten. Muziek ondersteunt op die manier het geheugen. Hierdoor kunnen we muziek heel doelgericht als therapie inzetten.”

Wat is de toegevoegde waarde van muziektherapie?
“Je ziet dat snel naar medicatie gegrepen wordt wanneer men gedragsproblemen bij mensen met dementie wil verminderen. Medicatie heeft echter bijwerkingen. Als iemand meerdere soorten medicijnen moet nemen, kun je last krijgen van polyfarmacie—dit is wanneer medicijnen elkaar beïnvloeden. Dit zorgt meestal voor extra bijwerkingen. Daarom is het belangrijk alternatieven te zoeken waar geen medicatie bij nodig is. Muziektherapie is hier uitermate geschikt voor, maar er is nog weinig over bekend.”

Zijn er verschillende vormen van muziektherapie?
“Je hebt twee vormen; de receptieve (luister-) therapie en de actieve (zing/speel-) therapie. Welke vorm gebruikt wordt, is heel erg afhankelijk van het stadium waarin mensen met dementie zich bevinden. Toch kan in elk stadium nog gebruik worden gemaakt van muziektherapie. Zelfs mensen in de laatste stadia reageren nog op muziek. Het lichaam blijft namelijk vaak reageren, zelfs als de patiënt zelf zich nauwelijks meer uit. Voor mensen in een minder gevorderd stadium is het actief muziek maken heel belangrijk, omdat ze hierbij ook bewegen. Het is aangetoond dat beweging de hersenen stimuleert en daardoor gezonder houdt. Het heeft in dat geval dus een tweevoudige werking.”

Wat kan muziektherapie betekenen voor mensen met dementie?
“In de praktijk hoor je met name dat welbevinden en kwaliteit van leven verbeteren. Mensen worden rustiger en zijn meer ontspannen. Hierdoor is het ook makkelijker om andere dingen, zoals korte gesprekken, te ondernemen met de mensen met dementie. Je ziet ook duidelijk dat het ook weerslag heeft op professionals—zoals verzorgenden en verpleegkundigen. Die gaan bijvoorbeeld zelf mee neuriën. De hele sfeer verbetert dus en dat heeft impact.”

Kunt u een voorbeeld geven van hoe iemand baat kan hebben van muziektherapie?
“Ik vind het volgende verhaal erg mooi. Het gaat over iemand die door afasie moeilijk kon praten. Zijn therapeut wilde hem helpen met muziektherapie. Voor hem was het praten zelf niet per se belangrijk. Wat hij specifiek wilde, was liefde uiten naar zijn partner. Daar hebben ze aan gewerkt, zodat hij uiteindelijk al zingend ‘Ik hou van jou’ kon zeggen. Dat vind ik een heel mooie anekdote, omdat het laat zien hoe veel iets kan betekenen dat voor anderen zo klein lijkt.”

Er zijn dingen die u thuis kunt doen
Muziek luisteren en maken kan eigenlijk bijna nooit kwaad. Op sommige momenten, zoals tijdens het eten, is extra afleiding wellicht niet gewenst. Meestal zal het echter de gemoedstoestand verbeteren. Het kan zijn dat een persoon met alzheimer al heel veel baat heeft bij het hebben van een muziekbron- radio, iPod, cd-speler. Als je iemand muziek laat luisteren, moet dit wel echt afgestemd zijn op wat de persoon graag luistert. Het zal namelijk vaak averechts werken om iemand die van klassieke muziek houdt naar volksliedjes te laten luisteren. Over het maken van een goede selectie muziek kunt u op dementie.nl meer informatie vinden. 

Meer over muziektherapie
Als u meer over muziektherapie wil weten, is een goed boekje om te lezen “Muziek en Bewegen bij Dementie”. Verder zijn er veel websites die meer informatie verschaffen:

  • Bent u op zoek naar een muziektherapeut, dan kunt u alle muziektherapeuten in uw regio vinden via vaktherapie.nl.
  • Specifieke vergoedingen voor vaktherapie kunt u vinden bij de ZorgWijzer.
  • Op de website muziektherapie.nl vindt u meer informatie over wat u met muziek kan doen.
  • De documentaire Alive Inside laat zien wat de impact van muziek kan zijn op het leven van mensen met dementie en is op dit moment op Netflix te bekijken.

Bron: Alzheimer-Nederland/ Robin Goudeketting