05
mrt
Geheugentraining "Houd uw brein fit" Het max aantal deelnemers is bereikt, aanmelden is nog mogelijk maar u komt dan op de reservelijst
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag         5 maart, 12 maart,  19 maart, 26 maart,                                                                                    9 april, 16 april, 23 april,  30 april,                                                                                    en   7 en 21 mei   Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten.  De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  20 februari 2024, vol=vol.   Bij voldoende deelnemers gaat de cursus door en ontvangt u uiterlijk in week 8 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83 / Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl of met Marla Geurts  06-17 99 17 78  
aanmelden
04
apr
Omgaan met dementie voor mantelzorgers HET MAXIMAAL AANTAL DEELNEMERS IS BEREIKT NA AANMELDING KOMT U OP DE RESERVELIJST
Speciaal voor mantelzorgers met een naaste met dementie is er de training "Omgaan met dementie voor mantelzorger", bestaande uit 3 dagdelen.  Deze training is ontwikkeld in samenwerking met de casemanagers van Hulp bij Dementie en de mantelzorgconsulenten van het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek.   Inhoud training:   De eerste bijeenkomst (04 april) is gericht op kennismaking en wat is dementie?   De tweede bijeenkomst (11 april) zal vooral de gevolgen in het gedrag bespreken en handvatten aanreiken hoe hiermee om te gaan.   De derde bijeenkomst (18 april) zal inzoomen op de ondersteuningsmogelijkheden om zo lang mogelijk als mantelzorger in balans te blijven.   De training wordt gratis aangeboden.   Voor vragen, neem contact op met Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56 of betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl   Aanmelden is verplicht. Er geldt een maximaal aantal deelnemers, VOL is VOL.   Dus meldt u snel aan, uiterlijk vóór 27 maart a.s.       
aanmelden

Ontbrekend maatwerk leidt tot problemen

Het landelijk onderzoek Mijnkwaliteitvanleven.nl laat zien dat mensen lang niet altijd zorg en ondersteuning hebben die bij hen past. Dit gaat ten koste van hun gezondheid en kwaliteit van leven zodra dit mensen op meerdere vlakken beperkt. Dit geldt voor 44% van de deelnemers, waaronder mensen met een chronische aandoening, ouderen en hun mantelzorgers. Deze uitkomsten zijn gebaseerd op ruim 10.000 deelnemers.

Kwaliteit van leven kan beter
De helft van de mensen zegt dat zijn kwaliteit van leven omhoog kan. Om dit te bereiken is maatwerk nodig. Met passende oplossingen kunnen mensen zichzelf in meerdere opzichten beter redden in en om het huis, op het werk of in andere situaties. Ook is het dan makkelijker om sociale contacten te onderhouden. 

Meer of andere ondersteuning
De helft van de mantelzorgers geeft aan dat zij met meer of andere ondersteuning hun kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Vooral op het vlak van (vrije) tijdsbesteding, kunnen gaan en staan waar ze willen en het onderhouden van sociale contacten en relaties. Opvallend is dat er weinig gebruik gemaakt wordt van mantelzorgondersteuning. “Ik heb hulp nodig om de mantelzorg minder zwaar te laten zijn. Ik ben nu voor 55 tot 60 uur per week mantelzorger gedurende 12 jaar. Dat breekt me op”, laat een deelnemer weten. Veel mensen zien mogelijkheden om met meer of andere hulp en/of hulpmiddelen hun situatie te verbeteren. 

Een deel van de mensen is van mening dat passende zorg en ondersteuning niet binnen hun bereik ligt. De twee meest genoemde redenen zijn het niet kunnen betalen (44%) en er niet voor in aanmerking komen (38%). Dit heeft een negatief effect op mensen en hun vertrouwen in de zorg.

Maatwerk als voorwaarde
Mijnkwaliteitvanleven.nl bekijkt hoe het gaat met mensen in Nederland nu de zorg verandert. Uit reacties van deelnemers blijkt dat maatwerk vaak ontbreekt. Mensen hebben het gevoel dat het afhangt van de persoon die zij spreken of zij tot een passende oplossing voor hun situatie kunnen komen. 

“Je moet weten wat de situatie van mensen is, anders kun je geen maatwerk leveren”, zegt  Dianda Veldman, directeur-bestuurder van de Patiëntenfederatie. “Een deel van de mensen kan niet alles doen wat ze willen. Dit kan hun kwaliteit van leven sterk beïnvloeden. Het is belangrijk dat professionals zich daarvan bewust zijn en ernaar handelen.” 

Lees meer

Bron: Mezzo