12
aug
Beweegsessie TAI CHI voor mantelzorgers samen met hun naaste met (beginnende) dementie.
Op maandag 12 augustus as. organiseren wij samen met onze collega's van Ecsplore een beweegsessie die in het teken staat van Tai Chi. Tai Chi is een term voor de Chinese filosofie van Yin en Yang. Ze zijn onafscheidelijk en complementair, ze vullen elkaar aan en symboliseren een natuurlijk evenwicht. Taijiquan is de Chinese bewegingsleer die is gebaseerd op deze Yin-Yang filosofie. Het is een bewegingsmethode, waarin vloeiende ronde bewegingen samengaan met de ontwikkeling van ademenergie. Tai Chi is ontstaan als een vorm van zelfverdediging, maar is ontwikkeld tot een totale oefening voor de gezondheid. De Tai Chi-vorm is een innerlijk gerichte oefenmethode met de bedoeling om te ontspannen door beweging en het lichaam en de geest met elkaar in balans te brengen. Daarbij zijn belangrijk de lichamelijke ontspanning, concentratie en eenheid, het waarnemen van Yin en Yang in je lichaam en in de vloeiende vormbewegingen. Zo werk je aan balans, houding, souplesse en lenigheid. Tai Chi is mindfull bewegen met de aandacht gericht naar jezelf. Wij nodigen u uit samen met uw naaste met dementie om deze beweegmiddag te gaan ervaren! Dus meld u samen aan! Wanneer: 12 augustus 2024 Waar: Wijksteunpunt De Linde , Hyacintenlaan 33,  6136 BH Geleen. Tijd:  14.00 - 15.30 uur Voor vragen of info neem contact op met Marjon Hermans,  06-57556383 of mail marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl Hopelijk bent u erbij! Met vriendelijke groet,Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek046 - 457 57 00www.steunpuntmantelzorg-wm.nl bijlage toevoegen
aanmelden
12
aug
Bewegen, ontmoeten en cultuur voor mensen met beginnende dementieā€
Stichting Ecsplore en Knooppunt Informele Zorg (onderdeel van de MIK & PIW Groep) slaan de handen ineen. Vanaf deze zomer organiseren zij 10 maandagen die in het teken staan om mensen met beginnende dementie en mantelzorgers samen te brengen in de gemeente Sittard-Geleen. De aftrap is op maandag 15 juli geweest met stoelyoga in de Mijnlampzaal van Wijksteunpunt De Linde. Tijdens het programma is er ook een samenwerking met Festival de Nederlandse Dansdagen, waarbij de organisaties mensen met beginnende dementie samenbrengen middels een participatievoorstelling waar samen wordt gedanst. Ook Beppie Kraft brengt in aanloop naar de 11e van de 11e de deelnemers in beweging tijdens een muzikaal intermezzo. Tenslotte is musicalster Suzan Seegers gecontracteerd om extra glans aan dit prachtige programma te geven. De maandagen vinden afwisselend plaats in De Hanenhof en Wijksteunpunt de Linde in Geleen alsmede het Toon Hermans Theater in Sittard.    Data:  12 augustus,  26 augustus,  9 september,  7 oktober,   21 oktober,             4 november,  18 november, 2 december en 16 december Tijd:  14.00- 16.00 uur Aanmelden kan via de volgende link:  https://www.ecsplore.nl/kwetsbare-groepen/beginnende-dementie/activiteiten/bewegen-ontmoeten-en-cultuur-voor-mensen-met-beginnende-dementie.      
aanmelden

Onvoldoende vertrouwen in mantelzorgers

Er moet een einde komen aan het ontmoedigen van zorgen voor een ander. Door de huidige wet- en regelgeving ondervinden mantelzorgers veel te veel tegenwerking. Steeds vaker krijgt Mezzo hier meldingen van binnen. Ook in de media verschijnen hierover verhalen.

Mantelzorgers krijgen een steeds grotere rol in de zorg in Nederland. Driekwart van de zorg in Nederland wordt verleend door informele zorgverleners. Je zou verwachten dat het mantelzorgers dan ook mogelijk wordt gemaakt om voor een ander te zorgen. In plaats daarvan ondervinden veel mantelzorgers wantrouwen.

Welke wetten/regels werken mantelzorgers tegen?

  • Kostendelersnorm: wanneer je bijvoorbeeld een bijstandsuitkering hebt en gaat samenwonen met een hulpbehoevende naaste word je op je uitkering gekort.
  • Medehuurderschap: trek je bij iemand in om te gaan zorgen, dan loop je na het overlijden van degene de kans op straat te komen staan, omdat je pas na twee jaar medehuurderschap kunt aanvragen.
  • Mantelzorgverklaring: bij het plaatsen van een mantelzorgwoning in de tuin kan een gemeente vragen om een mantelzorgverklaring. Formeel bestaat een verklaring echter niet waardoor de mantelzorger van het kastje naar de muur wordt gestuurd.  Gevolg: vertraging bij het plaatsen van een mantelzorgwoning.
  • Bijstandsuitkering en samenwonen: wanneer een mantelzorger met een bijstandsuitkering meer dan drie nachten per week doorbrengt bij zijn zorgvrager om hem te verzorgen bestaat er een kans dat er op de bijstandsuitkering wordt gekort.
  • Ontmoediging pgb voor mantelzorgers: Er zijn gemeenten die niet willen dat een zorgvrager een mantelzorger betaald vanuit een pgb. Dit uit angst dat meer mantelzorgers betaald willen worden voor hun zorgtaken.
  • Sollicitatieplicht: Voor mantelzorgers met een WW-uitkering is het bij intensieve mantelzorg mogelijk maximaal 6 maanden ontheffing te krijgen van de sollicitatieplicht bij het UWV. Voor mantelzorgers met een bijstandsuitkering gelden geen algemene regels en bepaalt de gemeente of er ontheffing sollicitatieplicht wordt gegeven.

Mezzo vindt dat mantelzorgers juist meer erkenning moeten krijgen in plaats van dat ze vanuit wantrouwen worden benaderd. Mezzo is momenteel in gesprek met het ministerie van VWS over de regels die mantelzorgers ontmoedigen in de zorg voor een ander.

Meer informatie