05
mrt
Geheugentraining "Houd uw brein fit" Het max aantal deelnemers is bereikt, aanmelden is nog mogelijk maar u komt dan op de reservelijst
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag         5 maart, 12 maart,  19 maart, 26 maart,                                                                                    9 april, 16 april, 23 april,  30 april,                                                                                    en   7 en 21 mei   Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten.  De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  20 februari 2024, vol=vol.   Bij voldoende deelnemers gaat de cursus door en ontvangt u uiterlijk in week 8 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83 / Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl of met Marla Geurts  06-17 99 17 78  
aanmelden
13
mei
Mantelzorgers ontmoeten elkaar in Geleen
Als mantelzorger sta je klaar voor een naaste, je doet allerlei zorg- en regeltaken en hebt een luisterend oor. Wil je dit graag  blijven doen, dan is het nodig ook af en toe tijd voor jezelf te nemen en stil te staan bij wat jou bezighoudt. Het ventileren van gevoelens, angsten en zorgen, maar ook het delen van lichtpuntjes en mooie ervaringen, kan heel waardevol zijn.  Daarom organiseert Steunpunt Mantelzorg bijeenkomsten voor mantelzorgers, om onder het genot van een kop koffie, een goed gesprek te hebben of gewoon even op andere gedachten te komen.  Heb jij behoefte om met andere mantelzorgers te praten over je ervaringen, zorgen en gevoelens of heb je gewoon een luisterend oor nodig of heb je vragen? Dan ben je van harte welkom.   Wens je meer informatie over deze bijeenkomst of heb je andere vragen neem dan contact op met Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56 of betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl Aanmelden is verplicht en kan t/m 06 mei a.s. Vol = Vol.
aanmelden

Ook burn-out door mantelzorg en vrijwilligerswerk

Ook drukke vrijwilligers, oppasoma's en -opa's en mantelzorgers kunnen kampen met stress en zelfs zo belast zijn dat hun functioneren in gevaar komt. Dat blijkt uit een (niet-representatieve) online peiling van ANBO onder bijna 4000 oudere Nederlanders (leden en niet-leden van ANBO). Ongeveer één op de tien ondervraagden met verplichtingen - betaald werk, vrijwilligerswerk, oppaswerkzaamheden, mantelzorg etc. - zegt zoveel stress te ervaren dat het functioneren in gevaar komt. Trouw schrijft vandaag uitgebreid over dit onderwerp.

Er zijn amper cijfers over stress en burn-out bij senioren, zo bleek uit het verdiepende onderzoek van Trouw. Hoogleraar en psychiater Witte Hoogendijk van het Erasmus MC zegt in Trouw dat het komt omdat de redenen van een burn-out pas sinds kort ook in de privésfeer gezocht worden, niet zozeer op werk. "En ouderen zijn natuurlijk minder met betaald werk bezig, terwijl ze in de privésfeer wel degelijk stress kunnen hebben." 

Ondanks gebrek eraan voelen mensen verplichting Nederland drijft voor een groot deel op vrijwilligers. Bijna de helft van alle Nederlanders zet zich actief vrijwillig in voor sportverenigingen, de kerk, maatschappelijke organisaties zoals ANBO, in de wijk of anderszins, zo blijkt uit onderzoek van het CBS (2016). In 2015 gaf bijna 15 procent van de Nederlanders van 16 jaar of ouder mantelzorg aan een bekende uit zijn of haar omgeving, zoals een partner, kind of vriend. Dit komt neer op ongeveer 2 miljoen mensen, die vaak ook andere (vrijwillige) verplichtingen hebben. Eén op de zeven vindt zichzelf overbelast. Veel bezigheden, zoals mantelzorg, vrijwilligerswerk op oppaswerk, is in principe vrijwillig, maar voelen vaak niet als een keuze. “We krijgen veel telefoontjes van grootouders die met die vraag van hun kinderen zitten", zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. "Ouders blijken vaak verbolgen over het feit dat opa en oma niet even op de kinderen willen letten. Wij raden die grootouders toch aan om af en toe nee te zeggen. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders zelf om oppas te regelen, niet van de grootouders.”

Sandwich ANBO ziet al langer een verschuiving van de 'sandwich-generatie'. Den Haan: "We praatten over de sandwich generatie als het ging om ouders van thuiswonende kinderen, veelal met een baan, die ook enige vorm van zorg hadden voor de generatie boven hen. Maar nu er bij een hulp- of zorgvraag éérst gekeken wordt naar de sociale netwerk, verschuift dit. Nu zitten ook de zestigers en zeventigers in een sandwich, met hulp aan hun kinderen en kleinkinderen én hulp aan partners of oudere familie leden. Daar moeten gemeenten goed rekening mee houden en het netwerk groter maken dan alleen kinderen en kleinkinderen." 

Ook stress zónder werk Uit de peiling zei ruim 60 procent van de ondervraagden enige vorm van werkzaamheden te verrichten. Van de niet-actieve groep zegt ruim de helft dat dat een bewuste keuze en is als heel goed ervaren wordt. In twintig procent van de gevallen willen mensen juist actiever zijn, vanwege het gevoel meer te kunnen bijdragen aan de samenleving, uit verveling of omdat zij de inkomsten zouden verwelkomen. Van hen zegt acht procent dat het gebrek aan werkzaamheden ook stress geeft.

Onderzoeksverantwoording Dit onderzoek is gedaan tussen 18 januari en 25 januari, onder 34.000 leden en 28.000 niet-leden van ANBO. 3844 Mensen reageerden, wat een response rate van 6,2 procent betekent. 73 procent van de ondervraagden is lid van ANBO. Vrouwen en mannen zijn ongeveer even vaak respondent. De respondenten wonen overwegend in Zuid-Holland (20 procent) en Noord-Holland (17,7 procent).  84 procent van de ondervraagden is tussen de 61 en de 80 jaar oud. De enquête is opgesteld in samenwerking met Trouw en is uitgezet via het mailbestand van ANBO. De resultaten zijn niet gewogen of gecorrigeerd en derhalve niet representatief. 

Lees het hele rapport

Bron: anbo.nl