05
mrt
Geheugentraining "Houd uw brein fit" Het max aantal deelnemers is bereikt, aanmelden is nog mogelijk maar u komt dan op de reservelijst
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag         5 maart, 12 maart,  19 maart, 26 maart,                                                                                    9 april, 16 april, 23 april,  30 april,                                                                                    en   7 en 21 mei   Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten.  De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  20 februari 2024, vol=vol.   Bij voldoende deelnemers gaat de cursus door en ontvangt u uiterlijk in week 8 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83 / Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl of met Marla Geurts  06-17 99 17 78  
aanmelden
04
apr
Omgaan met dementie voor mantelzorgers HET MAXIMAAL AANTAL DEELNEMERS IS BEREIKT NA AANMELDING KOMT U OP DE RESERVELIJST
Speciaal voor mantelzorgers met een naaste met dementie is er de training "Omgaan met dementie voor mantelzorger", bestaande uit 3 dagdelen.  Deze training is ontwikkeld in samenwerking met de casemanagers van Hulp bij Dementie en de mantelzorgconsulenten van het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek.   Inhoud training:   De eerste bijeenkomst (04 april) is gericht op kennismaking en wat is dementie?   De tweede bijeenkomst (11 april) zal vooral de gevolgen in het gedrag bespreken en handvatten aanreiken hoe hiermee om te gaan.   De derde bijeenkomst (18 april) zal inzoomen op de ondersteuningsmogelijkheden om zo lang mogelijk als mantelzorger in balans te blijven.   De training wordt gratis aangeboden.   Voor vragen, neem contact op met Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56 of betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl   Aanmelden is verplicht. Er geldt een maximaal aantal deelnemers, VOL is VOL.   Dus meldt u snel aan, uiterlijk vóór 27 maart a.s.       
aanmelden

Dementie vaak niet herkend: opeens was moeder getrouwd en waren zij onterfd

'Metselaar zoekt vrouw' stond in de krant. Mevrouw Soeters, toen 69, reageerde. In 2015 trouwde ze met een vijftien jaar jongere man, die het daarna voor elkaar kreeg dat ze haar twee dochters onterfde. Waarschijnlijk had ze al die jaren al dementie, maar die ziekte is in het begin vaak verraderlijk onzichtbaar.

Christina Soeters (74) had eigenlijk nooit een man in haar leven. Als alleenstaande moeder zorgde ze voor haar twee dochters. Wat leuk, dachten die in eerste instantie, toen hun bijna 70-jarige moeder in 2011 opeens uit eten ging met een man. Maar niet echt iets wat hun moeder zou doen, vonden ze ook wel.

Getrouwd zonder haar dochters
De lol ging er al gauw af. Twee weken na de eerste ontmoeting woonde de man bij moeder in huis. Toen ze in november 2015 trouwde zonder dat haar dochters het wisten, besloten die in te grijpen. Ze kregen geen contact meer met hun moeder, met wie ze altijd zo'n goede band hadden gehad. Tijdens de rechterlijke procedure bleek ook nog dat hun moeder haar testament had gewijzigd en haar man tot enige erfgenaam had benoemd.

Inmiddels zijn de dochters in een juridisch gevecht verwikkeld met de nieuwe man van hun moeder. Tot nu toe met succes: donderdag besloot het Gerechtshof van Den Bosch dat het huwelijk ongeldig is, omdat mevrouw Soeters dement was op het moment van trouwen. Ze was niet in staat de gevolgen van haar jawoord te overzien. Haar jonge echtgenoot had bovendien 'niet te goeder trouw' gehandeld, zei de rechter. 

Het is de eerste keer dat in Nederland op verzoek van de kinderen een huwelijk om dementie nietig is verklaard, vertelt de advocaat van de dochters, Michelle Jongenelen. Maar, zegt zij er meteen bij, de jonge echtgenoot kan nog in cassatie tegen de uitspraak. Dat betekent dat het echtpaar nu nog steeds getrouwd is. Cassatie is een tijdrovende procedure. Als mevrouw Soeters in de tussentijd overlijdt, is haar bezit van hem.   

Dementie in begin onzichtbaar
Als de dochters de bevestiging hadden gehad dat hun moeder aan dementie leed, was hen wellicht veel ellende bespaard gebleven. Dat is het verraderlijke aan deze ziekte, benadrukt Alzheimer Nederland. De symptomen van dementie zijn in het beginstadium vaak heel subtiel.

Dat mevrouw Soeters aan dementie lijdt, werd pas bevestigd in september 2015, twee maanden voor haar huwelijk. "Het is eigenlijk bijna een geluk dat ze door een val in het ziekenhuis terecht is gekomen", zegt advocaat Jongenelen. "De artsen zagen dat er wat mis was en al snel werd de diagnose dementie vastgesteld. Die diagnose heeft ons geholpen in de rechtszaal."

Lees verder klik hier...

Bron: RTL Nieuws