15
dec
Mantelzorgers ontmoeten elkaar: Samen het jaar afsluiten
Als mantelzorger sta je het hele jaar klaar voor je zieke naaste. Als blijk van waardering willen samen met jullie het jaar afsluiten, onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers. Nog één keer dit jaar een moment van ontmoeting met andere mantelzorgers. Je bent van harte welkom! Aanmelden is verplicht en kan t/m 11 december a.s Vol = Vol, dus ben er op tijd bij. Zijn er nog vragen neem dan contact op met: Betsie Horrichs, 06 - 36 56 86 56 / betsie.horrichs@piw.nl of Marjon Schmeetz, 06 - 57 55 63 83 / marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl  Ontvangst vanaf 10.15 uur.
aanmelden
17
jan
BordjeVol! Compact. Zorg je voor een ander, zorg dan ook voor jezelf. Born
Mantelzorgers hebben vaak veel op hun bordje. Soms ligt overbelasting op de loer. BordjeVol Mantelzorg geeft breed inzicht in de zorg gerelateerde taken én alle andere dingen die deel uitmaken van iemands leven. Het is een methode die gemaakt is door WeHelpen en die jou als mantelzorger helpt om keuzes te maken en bijvoorbeeld hulp van anderen in te schakelen. We gaan er gezamenlijk mee aan de slag, waarbij je spelenderwijs inzicht krijgt in je energievreters en energiegevers, welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen. Zijn er nog  vragen, bel of mail met Betsie Horrichs, telefoon 06 - 36 56 86 56 / betsie.horrichs@piw.nl of Mathilde Reijnders, telefoon 06 - 36 53 47 64/ mathilde.reijnders@piw.nl . Wil je deelnemen? Aanmelden is verplicht en kan t/m 15 januari 2023 a.s.  Vol = Vol. Ontvangst vanaf 9.45 uur.
aanmelden

Dementie vaak niet herkend: opeens was moeder getrouwd en waren zij onterfd

'Metselaar zoekt vrouw' stond in de krant. Mevrouw Soeters, toen 69, reageerde. In 2015 trouwde ze met een vijftien jaar jongere man, die het daarna voor elkaar kreeg dat ze haar twee dochters onterfde. Waarschijnlijk had ze al die jaren al dementie, maar die ziekte is in het begin vaak verraderlijk onzichtbaar.

Christina Soeters (74) had eigenlijk nooit een man in haar leven. Als alleenstaande moeder zorgde ze voor haar twee dochters. Wat leuk, dachten die in eerste instantie, toen hun bijna 70-jarige moeder in 2011 opeens uit eten ging met een man. Maar niet echt iets wat hun moeder zou doen, vonden ze ook wel.

Getrouwd zonder haar dochters
De lol ging er al gauw af. Twee weken na de eerste ontmoeting woonde de man bij moeder in huis. Toen ze in november 2015 trouwde zonder dat haar dochters het wisten, besloten die in te grijpen. Ze kregen geen contact meer met hun moeder, met wie ze altijd zo'n goede band hadden gehad. Tijdens de rechterlijke procedure bleek ook nog dat hun moeder haar testament had gewijzigd en haar man tot enige erfgenaam had benoemd.

Inmiddels zijn de dochters in een juridisch gevecht verwikkeld met de nieuwe man van hun moeder. Tot nu toe met succes: donderdag besloot het Gerechtshof van Den Bosch dat het huwelijk ongeldig is, omdat mevrouw Soeters dement was op het moment van trouwen. Ze was niet in staat de gevolgen van haar jawoord te overzien. Haar jonge echtgenoot had bovendien 'niet te goeder trouw' gehandeld, zei de rechter. 

Het is de eerste keer dat in Nederland op verzoek van de kinderen een huwelijk om dementie nietig is verklaard, vertelt de advocaat van de dochters, Michelle Jongenelen. Maar, zegt zij er meteen bij, de jonge echtgenoot kan nog in cassatie tegen de uitspraak. Dat betekent dat het echtpaar nu nog steeds getrouwd is. Cassatie is een tijdrovende procedure. Als mevrouw Soeters in de tussentijd overlijdt, is haar bezit van hem.   

Dementie in begin onzichtbaar
Als de dochters de bevestiging hadden gehad dat hun moeder aan dementie leed, was hen wellicht veel ellende bespaard gebleven. Dat is het verraderlijke aan deze ziekte, benadrukt Alzheimer Nederland. De symptomen van dementie zijn in het beginstadium vaak heel subtiel.

Dat mevrouw Soeters aan dementie lijdt, werd pas bevestigd in september 2015, twee maanden voor haar huwelijk. "Het is eigenlijk bijna een geluk dat ze door een val in het ziekenhuis terecht is gekomen", zegt advocaat Jongenelen. "De artsen zagen dat er wat mis was en al snel werd de diagnose dementie vastgesteld. Die diagnose heeft ons geholpen in de rechtszaal."

Lees verder klik hier...

Bron: RTL Nieuws