05
mrt
Geheugentraining "Houd uw brein fit" Het max aantal deelnemers is bereikt, aanmelden is nog mogelijk maar u komt dan op de reservelijst
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag         5 maart, 12 maart,  19 maart, 26 maart,                                                                                    9 april, 16 april, 23 april,  30 april,                                                                                    en   7 en 21 mei   Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten.  De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  20 februari 2024, vol=vol.   Bij voldoende deelnemers gaat de cursus door en ontvangt u uiterlijk in week 8 een bevestiging. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83 / Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl of met Marla Geurts  06-17 99 17 78  
aanmelden
04
apr
Omgaan met dementie voor mantelzorgers HET MAXIMAAL AANTAL DEELNEMERS IS BEREIKT NA AANMELDING KOMT U OP DE RESERVELIJST
Speciaal voor mantelzorgers met een naaste met dementie is er de training "Omgaan met dementie voor mantelzorger", bestaande uit 3 dagdelen.  Deze training is ontwikkeld in samenwerking met de casemanagers van Hulp bij Dementie en de mantelzorgconsulenten van het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek.   Inhoud training:   De eerste bijeenkomst (04 april) is gericht op kennismaking en wat is dementie?   De tweede bijeenkomst (11 april) zal vooral de gevolgen in het gedrag bespreken en handvatten aanreiken hoe hiermee om te gaan.   De derde bijeenkomst (18 april) zal inzoomen op de ondersteuningsmogelijkheden om zo lang mogelijk als mantelzorger in balans te blijven.   De training wordt gratis aangeboden.   Voor vragen, neem contact op met Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56 of betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl   Aanmelden is verplicht. Er geldt een maximaal aantal deelnemers, VOL is VOL.   Dus meldt u snel aan, uiterlijk vóór 27 maart a.s.       
aanmelden

Oproep Maastricht University aan mantelzorgers voor deelname aan onderzoek over dehydratie in het verpleeghuis

Maastricht University doet onderzoek naar de wenselijke rollen van, en samenwerking tussen behandelaren, zorgverleners en bewoners en diens mantelzorgers in de zorg rondom dehydratie in het verpleeghuis.

 

Graag brengen wij u onderstaande uitnodiging van Maastricht University onder uw aandacht:

 

 

 

Dehydratie in het verpleeghuis

 

Onderzoek naar de wenselijke rollen van, en samenwerking tussen behandelaren, zorgverleners en bewoners en diens mantelzorgers in de zorg rondom dehydratie.

 

Geachte heer, mevrouw,

 

Voldoende vochtinname is een belangrijk aandachtspunt in de zorg voor onze bewoners. Toch komt dehydratie (uitdroging) nog geregeld voor in verpleeghuizen. In de dagelijkse praktijk zijn naast de bewoner zelf, verschillende behandelaren, zorgverleners en mantelzorgers betrokken in de zorg rondom dehydratie, wat maakt dat een goede samenwerking essentieel is om dehydratie vroegtijdig te signaleren en (preventief) te behandelen. We weten echter weinig over wie waarvoor verantwoordelijk is in de zorg rondom dehydratie en hoe de samenwerking tussen behandelaren, zorgverleners en bewoners en diens mantelzorgers hierin verloopt. Om deze reden voeren we dit onderzoek uit.

 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Met dit onderzoek proberen we meer inzicht te krijgen in de rollen en samenwerking tussen behandelaren, zorgverleners en bewoners en diens mantelzorgers in de zorg rondom dehydratie en de manier waarop dit kan worden verbeterd.

 

Wie zoeken wij om deel te nemen aan dit onderzoek?

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar helpenden, verzorgenden IG, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, specialisten ouderengeneeskunde en bewoners met hun mantelzorgers die werkzaam zijn in het verpleeghuis of daar wonen.

 

Wat houdt deelname aan het onderzoek in?

Deelname aan het onderzoek betekent dat u wordt uitgenodigd voor een online groepsgesprek. Tijdens dit groepsgesprek, van maximaal 120 minuten, zullen wij ingaan op uw rol in de zorg rondom dehydratie en de samenwerking met behandelaren, zorgverleners en bewoners en diens mantelzorgers op dit gebied in het verpleeghuis. Het groepsgesprek zal plaatsvinden via MS Teams. Alle antwoorden worden strikt vertrouwelijk behandeld en de opnames van de groepsgesprekken worden opgeslagen binnen de beveiligde server van Maastricht University. Wel vragen wij u om bij deelname een toestemmingsverklaring te tekenen waarmee u instemt het groepsgesprek op te nemen en uw antwoorden geanonimiseerd gebruikt mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek.

 

Wanneer vinden de groepsgesprekken plaats?

     Helpenden/ verzorgenden IG: 01-10-2021 (14.00-16.00 uur)

     Verpleegkundigen: 08-10-2021 (14.00-16.00 uur)

     Verpleegkundig specialisten/ specialisten ouderengeneeskunde: 07-10-2021 (14.00-16.00 uur)

     Bewoners en mantelzorgers: 14-10-2021 (14.00-16.00 uur)

     Gemengde groep (alle deelnemersgroepen vertegenwoordigd): 05-11-2021 (14.00-16.00 uur)

 

Hoe kunt u deelnemen?

Uw deelname aan dit onderzoek wordt zeer gewaardeerd. Indien u open staat voor deelname wilt u dit dan kenbaar maken door vóór 28 september 2021 op de volgende link te klikken?

https://maastrichtuniversity.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_1zwXELFIVTiAgPc

Indien u aanvullende vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de hoofdonderzoeker via s.paulis@maastrichtuniversity.nl of +31 6 30 42 14 53.

 

Simone J.C. Paulis MSc

Prof. Dr. Jos M.G.A. Schols
Vakgroep Health Services Research, Faculty of Health, Medicine and Life Sciences; Care and Public Health Research Institute (CAPHRI), Maastricht University, Maastricht, the Netherlands

 

Bron: uitnodiging Maastricht University