12
aug
Beweegsessie TAI CHI voor mantelzorgers samen met hun naaste met (beginnende) dementie.
Op maandag 12 augustus as. organiseren wij samen met onze collega's van Ecsplore een beweegsessie die in het teken staat van Tai Chi. Tai Chi is een term voor de Chinese filosofie van Yin en Yang. Ze zijn onafscheidelijk en complementair, ze vullen elkaar aan en symboliseren een natuurlijk evenwicht. Taijiquan is de Chinese bewegingsleer die is gebaseerd op deze Yin-Yang filosofie. Het is een bewegingsmethode, waarin vloeiende ronde bewegingen samengaan met de ontwikkeling van ademenergie. Tai Chi is ontstaan als een vorm van zelfverdediging, maar is ontwikkeld tot een totale oefening voor de gezondheid. De Tai Chi-vorm is een innerlijk gerichte oefenmethode met de bedoeling om te ontspannen door beweging en het lichaam en de geest met elkaar in balans te brengen. Daarbij zijn belangrijk de lichamelijke ontspanning, concentratie en eenheid, het waarnemen van Yin en Yang in je lichaam en in de vloeiende vormbewegingen. Zo werk je aan balans, houding, souplesse en lenigheid. Tai Chi is mindfull bewegen met de aandacht gericht naar jezelf. Wij nodigen u uit samen met uw naaste met dementie om deze beweegmiddag te gaan ervaren! Dus meld u samen aan! Wanneer: 12 augustus 2024 Waar: Wijksteunpunt De Linde , Hyacintenlaan 33,  6136 BH Geleen. Tijd:  14.00 - 15.30 uur Voor vragen of info neem contact op met Marjon Hermans,  06-57556383 of mail marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl Hopelijk bent u erbij! Met vriendelijke groet,Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek046 - 457 57 00www.steunpuntmantelzorg-wm.nl bijlage toevoegen
aanmelden
12
aug
Bewegen, ontmoeten en cultuur voor mensen met beginnende dementie”
Stichting Ecsplore en Knooppunt Informele Zorg (onderdeel van de MIK & PIW Groep) slaan de handen ineen. Vanaf deze zomer organiseren zij 10 maandagen die in het teken staan om mensen met beginnende dementie en mantelzorgers samen te brengen in de gemeente Sittard-Geleen. De aftrap is op maandag 15 juli geweest met stoelyoga in de Mijnlampzaal van Wijksteunpunt De Linde. Tijdens het programma is er ook een samenwerking met Festival de Nederlandse Dansdagen, waarbij de organisaties mensen met beginnende dementie samenbrengen middels een participatievoorstelling waar samen wordt gedanst. Ook Beppie Kraft brengt in aanloop naar de 11e van de 11e de deelnemers in beweging tijdens een muzikaal intermezzo. Tenslotte is musicalster Suzan Seegers gecontracteerd om extra glans aan dit prachtige programma te geven. De maandagen vinden afwisselend plaats in De Hanenhof en Wijksteunpunt de Linde in Geleen alsmede het Toon Hermans Theater in Sittard.    Data:  12 augustus,  26 augustus,  9 september,  7 oktober,   21 oktober,             4 november,  18 november, 2 december en 16 december Tijd:  14.00- 16.00 uur Aanmelden kan via de volgende link:  https://www.ecsplore.nl/kwetsbare-groepen/beginnende-dementie/activiteiten/bewegen-ontmoeten-en-cultuur-voor-mensen-met-beginnende-dementie.      
aanmelden

financiële hulp en ondersteuning

Financiële hulp voor mantelzorgers
De overheid biedt op de website Regelhulp allerlei informatie aan die voor u als mantelzorger wellicht interessant en nuttig is. U leest bijvoorbeeld welke hulp en ondersteuning er is en hoe u dat kunt regelen. En de verschillende zorgwetten worden uitgelegd. Daarnaast kunt u informatie lezen over:

  • Een vergoeding of compensatie die u als mantelzorger kunt krijgen. Zorgen voor iemand brengt immers kosten en risico's met zich mee. Meer weten hierover? Lees het op de pagina Geld en waardering.
  • De mantelzorgwaardering als blijk van waardering voor mantelzorgers. Mantelzorgers vervullen namelijk een belangrijke rol in de zorg voor anderen. Nieuwsgierig? Lees het hier
  • Verschillende vergoedingen, ook al is mantelzorg onbetaald. U kunt als mantelzorger bijvoorbeeld een tegemoetkoming krijgen voor extra uitgaven zoals zorgkosten en vervangende zorg. Soms is ook betaling uit een persoonsgebonden budget mogelijk. Klik hier om de mogelijkheden te bekijken.
  • Een gratis vrijwilligersverzekering voor mantelzorgers. Vrijwel iedere gemeente biedt dit aan. U bent dan als mantelzorger verzekerd voor aansprakelijkheid als er per ongeluk iets misgaat bij de verzorging. Meer weten? Klik hier.
  • Fiscale aftrek van bepaalde zorgkosten die u voor een ander maakt. U moet hiervoor wel belastingaangifte doen. Wilt u weten om welke kosten het gaat? Ook dat leest u op Regelhulp

Hulp en ondersteuning voor iedereen
Mogelijk heeft u als mantelzorger andere hulp en ondersteuning nodig. Of wilt u informatie over specifieke onderwerpen die niet op de website Regelhulp aan bod komen. Neem dan zeker een kijkje op de website van onze collega-organisatie Partners in Welzijn.